понеділок, 30 листопада 2020 р.


«Марк Твен: надзвичайна мудрість великого таланту» 


/30.11 – 185 років від дня народження письменника/ 
30 листопада 2020 року, відзначаючи ювілейну дату – 185 років від дня народження Марка Твена, ми вкотре говоримо про демократичне світовідчуття американського письменника, яке допомогло йому створити літературні шедеври, що становлять сплав досягнень попереднього мистецтва Америки, не ставши при цьому наслідувачем авторитетам або простим продовжувачем традицій. 

Видатний американський письменник і журналіст Марк Твен народився 30 листопада 1835 року в селі Флорида, в штаті Міссурі. Семюелю Ленгхорну Клеменсу (Марк Твен – псевдонім з юності), 
у досить молодому віці довелося самому собі заробляти на життя. 



Він підробляв в друкарні старшого брата і писав досить різкі й гострі статті. Сема вабило море, і він мріяв стати моряком. В 1861 році починається Громадянська війна і морська кар'єра Сема закінчується. Він переїжджає до Каліфорнії і приєднується до численних золотошукачів. І вже тоді в провінційних газетах періодично з'являються його перші статті, нариси та гумористичні оповідання. 

Перший успіх до нього приходить в 1865 році, після виходу в світ сатиричного нарису "Знаменита стрибає жаба з Калавераса". Обкладинку найпершої книги прикрашала величезна жовта жаба, що яскраво виступала на кремовому тлі палітурки. Яка її історія? Щоби дізнатися про це, радимо прочитати твір.

У 1867 році Марк Твен здійснює чергову захоплюючу подорож Європою: відвідує Грецію, Францію, Туреччину,

заїжджає у Крим та до Одеси. Результатом цієї подорожі стає збірник нарисів

"Простаки за кордоном" (1869 р.). Письменник з великим гумором та іронією розповів, наскільки безглуздо можуть вести себе його співгромадяни за межами США. Книга одразу стала бестселером. В цей же час Марк починає читати свої знамениті публічні лекції. Він завжди був чудовим оратором. За спогадами сучасників, публіка на виступах Твена просто ридала від сміху.

Ім’я Марка Твена відоме всьому світові. Письменник створив 43 книжки, кожна з яких оголошена національним надбанням США; з -під пера письменника вийшли літературні шедеври : 











"Пригоди Тома Сойєра" (1876), "Принц і жебрак" (1881), "ПригодиГекльберрі Фінна" (1884), "Янкі з Коннектикуті при дворі короля Артура" (1889), "Загартовані" (1871), "Життя на Міссісіпі" (1883). 

«Пригоди Тома Сойєра» — роман Марка Твена 1876 року, який приніс автору світове визнання. Твір розповідає про пригоди хлопчика на ім'я Том Сойєрз містечка «Сейнт-Пітерсберг» (нагадує містечко Ганнібал


, де виріс автор) напередодні Громадянської війни у Сполучених Штатах. Книга багато в чому автобіографічна, напевно, тому читачі полюбили героя за талант фантазувати, уміння захопити інших своїми мріями та іграми, а ще – за його вірність у дружбі, щирість почуттів, благородство душі. Том – це сам Марк Твен у дитинстві.


Під іменем тітки Поллі письменник зобразив свою матір; під ім’ям Беккі Тетчер – шкільну подругу; під ім’ям Гека Фінна- свого кращого друга Тома Бленкішіпа. 
В романі правдиво змальована очима дитини, яка щиро дивується, спостерігаючи за світом дорослих. Своєю книжкою Марк Твен повертав юному поколінню віру в самих себе, закликав дітей усього світу бути природніми, щирими, відданими, шляхетними. 
Подальший творчий шлях письменника пов'язаний з потягом до сатири - сатири суворої, гнівної, нищівної. Болісні роздуми про долю своєї країни, про ганебне порушення демократії, про потворне суспільне буття приводять його до найпохмуріших висновків. 
Протягом усього свого життя Марк Твен цікавився середньовічним минулим Європи. Цій темі він присвятив три книжки: 
- «Принц і злидар» - казку-притчу, де йдеться про згубний вплив багатства на людську особистість та розкривається велич безкорисливої дружби;



_ «Жанна д'Арк» - оповідь про героїчну боротьбу юної француженки за свободу й щастя рідного народу; 

І третя книжка - блискучий сатиричний роман «Янкі з Коннектікуту при дворі короля Артура», герой якого зневажав і ненавидів феодальну тиранію, рицарів та поміщиків, священиків і монахів, що складали панівну верхівку Англії за часів короля Артура. 

Та, зрештою, він побачив, що і в Америці кінця XIX сторіччя простим людям живеться нелегко.
Ці історичні теми і сюжети мали для письменника не академічний інтерес, а живу актуальність сьогодення. Розвінчуючи тюдорів і артурів, королів і герцогів, - Твен воював не з тінями минулого, а з деспотизмом і несправедливістю в будь-якій країні і за всіх часів. 
Продажним, жорстоким, цинічно-безсоромним постає світ в останніх оповіданнях і памфлетах письменника. Зловісні тіні середньовіччя, на жаль, мають великі життєві сили, вони, як показує Твен в оповіданнях, проникають у реальний час. Хто може їм протистояти? Над цим питанням мусять замислитися і наші читачі, адже твори великого письменника вчать справедливості, людяності, любові до знедолених, кличуть до боротьби проти сил зла






 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар