вівторок, 24 листопада 2020 р.

                  «Право бути собою» 

/25.11 – 10.12 Всесвітня акція «16 днів проти насильства»/ 


До Всесвітньої акції «16 днів проти насильства», яка проходить щорічно з 25 листопада по 10 грудня, ми пропонуємо інформацію щодо Дня прав жінок, адже переступивши поріг ХХІ століття, світ залишається жорстоким - жінки, як і раніше, страждають від насилля й гендерної нерівності. 



За ініціативи ООН, 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. У цей день 1960 року таємна поліція, за наказом Рафаеля Трухільо, диктатора Домініканської Республіки, забила палицями сестер Мірабаль – політичних активісток, учасниць революційного руху. 


Сестри Мірабаль

У давні часи жінки світу не мали ніяких прав. Вони без права голосу займалися домашнім господарством, вихованням дітей, прислужували своїм чоловікам. 

Клеопатра VІІ Філопатор - остання цариця еллінистичного Єгипту з македонської
династії Птолеміїв. Уславлена завдяки драматичній історії кохання до римського полководця Марка Антонія 

Лише Єгипет відрізнявся тим, що жінки цієї країни мали змогу бути освідченними, а тому займали державні посади і володіли нерухомістю. В нашому цивілізованому, здавалось би, світі жінки майже всіх країн, більшою чи меншою мірою, стають жертвами фізичного, психологічного, побутового тиску. Проблема настільки глобальна, що ООН оголосила пандемію насилля над жінками, які потерпають від безправ’я, не маючи голосу у суспільстві.
Стали відомими моторошні випадки насилля над жінками








в деяких мусульманських країнах: в кінці 2014 року бойовики «Ісламської держави» стратили в Іраку до 150 жінок за відмову прийняти участь у «секс- джіхаді»; в Афганістані таліби залили кислотою очі ученицям за відвідування школи ( також, дівчаткам забороняють вчитись в країнах Африки, Латинської Америки, Близького Сходу); у жовтні 2008 року на стадіоні у сомалійському місті Кісмаю на очах у тисячі глядачів п’ятдесят чоловіків до смерті забили 13 – річну дівчинку Аїшу Дугулов, яку звинуватили в подружній зраді. До речі, в цій країні зареєстровано кричущі факти ґвалтувань дівчаток від чотирьох до одинадцяти років! 


Взагалі, із трьох мільярдів жінок світу (49,7% від всього населення Землі), 33,4% хоча б раз у житті пережили випадок насильства, в тому числі - тілесний, а 20% жінок відносять до потенційних жертв зґвалтування чи спробам його. 

З географічної точки зору, від насильства найбільше страждають азіатки. А якщо говорити про фізичне насильство, включаючи вбивства, то тут лідирують Австралія, Канада, Ізраїль, ПАР, Колумбія і США. Сумним в цій статистиці є те, що доводиться констатувати, – переважна кількість випадків насильства над жінками відбуваєтьсяу родині. 




Причому , мова йде як про явні форми фізичного насильства, так й про приховані, наприклад, коли жертва перебуває в ув’язненні в стінах рідного дому. Не менш вразливими для жінки є психологічні утиски та приниження, коли її постійно критикують, ображають, принижують її значущість в сім’ї чи стосунках. 
Всі розмови про те, що місце жінки на кухні або що роль жінки повинна обмежуватися побутом, навіть, якщо його називають поетично “домашнє вогнище” – прояв насильства. Все, що нав’язується жінці силоміць - їй чуже; все, що заважає їй висловлюватися відкрито – теж насильство.


На жаль, Україна не є виключенням у сумному списку жертв насильства щодо жінок. Засоби масової інформації рясніють повідомленнями про вбивства та насилля над громадянками України в межах країни та за кордоном, куди вони їдуть з метою заробити копійчину для гідного існування. По статистиці кожна п’ята жінка в Україні стикається з тою чи іншою формою насильства. 
Наприклад, протягом 2019 року зафіксовано 130 тис. звернень з приводу домашнього насильства, що є актуальною проблемою українського суспільства. 


Статистика в Україні - це маленька верхівка айсбергу. На жаль, в Україні лише кожна двадцята жінка, яка потерпає від домашнього насильства, звертається до правоохоронних органів. І звертається вона лише в одному випадку - якщо йдеться про систематичні побої. Багато жінок приховує своє принижене положення. Чому? Напевно тому, що недостатньо обізнані і не знають як і куди звернутись про допомогу. 
На сьогодні, в умовах пандемії COVID-19, жінки частіше потерпають від додаткового навантаження, зменшення прибутків; понад 40% опитаних жінок повідомили про домашнє насильство, якого не зазнавали до карантину. 
Жінки, внаслідок вчиненого проти них жорстокості, втрачають довіру, самоповагу, і, на жаль, часто і життя, не приходячи в себе від пережитого. Вони часто страждають від депресії, посттравматичного стресового розладу, зловживають алкоголем та схильні до суїциду. 





Надання соціальних послуг в Україні, зокрема, внаслідок учинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі забезпечують: 
- 21 Центр соціально – психологічної допомоги; 
- 23 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі; 
- 339 мобільних бригад соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашньго насильства; 
- 142 «Гарячі лінії»
м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10
Телефони
044 289 86 22
044 289 70 60 









Завдання суспільства - не допустити насилля над жінками і зберегти образ жінки ХХІ століття – успішної, розумної, впевненої в собі красуні 



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар