понеділок, 2 листопада 2020 р.

Козацький батько


«Козацький батько» з Січеслава- Дніпра 
/6.11 – 165 років від дня народження Дмитра Яворницького/ 
(6.11.1855 – 5.08.1940)

                    


З 2.11 по 9.11 в читальній залі бібліотеки ім. М. Т. Рильського організовано довідковий стіл «Козацький батько» з Січеслава – Дніпра» на честь видатного українського історика, етнографа, письменника – кольориста Дмитра Яворницького, якому 6 листопада виповнюється 165 років від дня народження. Знаменитий харківчанин народився в селі Сонцівка у 1855 році в сім’ї збіднілого дворянського роду , родоначальник якого належав до козацької старшини, і, згодом, закінчивши Харківський університет, здобувши вищу освіту і займаючись історією, ще за життя здобув славу – його називали «характерником» та «Нестором Запорожжя». Вченому вдалося змінити погляди цілого покоління українців на власну історію і повернути героїчні сторінки козацтва в пам’ять народу.

                       

Радимо ознайомитись з найвідомішими творами Яворницького :

   

ЯворницькийД. І. Вольності запорозьких козаків
/Пер.з рос. Т. С. Завгородньої;Передм. В. С. Мороза;
Худ. Оформ. А. П. Дерев’янка.-
Дніпропетровськ:Січ, 2002.- 359с.

Ця книга є історико – топографічним нарисам вольностей запорізьких козаків, яка не перевидавалася понад сто років



Яворницький Д. І. Історія запорозьких козаків:
 у 3Т.,т 1/Під ред. Сохань П. С., Смолій В.А., 
Сарбей В. Г.- Київ: Наукова думка 583с.

Тритомна «Історія запорізьких козаків» Дмитра Яворницького є однією з найцінніших пам’яток вітчизняної історіографії, важливим джерелом для вивчання історії українського козацтва.

Не менш відомою для українського суспільства стала також літературна спадщина видатного історика, що являє собою оригінальне і самобутнє явище української прози кінця ХІХ – початку ХХ століття. Прозові та поетичні твори Яворницького містять різнобарвну палітру думок і почуттів митця, дають можливість глибше і повніше зрозуміти духовний світ автора, стихію його творчих пошуків, переживань, вершини морально – етичних ідеалів. Якщо говорити про Яворницького як письменника, то літературна діяльність тісно переплелася у творах з літературним життям Катеринослава початку ХХ століття

У творах «За чужий гріх»(1907), «Де люде, там і лихо»(1911), «Дніпрові хвилі»(1918) та інших, письменник змалював широку картину українського села, реально відтворивши життя різних верств населення та їхню психологію – своєрідних і колоритних постатей селян, міщан, панів, полупанків, представників релігійного культу. 
Дмитро Яворницький – автор понад 60 – ти віршів. Поетична збірка «Вечірні зорі» нараховує 49 віршів і є своєрідним ліричним щоденником поета.

У поезіях відчувається творче наслідування і продовження традицій Тараса Шевченка, Якова Щоголева, Віктора Забіли; поетики усної народної творчості. Частину своїх віршів письменник надрукував у катеринославських і київських часописах «Дніпрові хвилі», «Споживач», «Кооперативне життя», «Рада», «Рідний край», деякі залишилися ненадрукованими. Потреба в поетичній творчості не зникла у Дмитра Яворницького протягом всього життя. Улюбленим поетом історика був Тарас Шевченко, що особливо позначилося на поетичній творчості письменника. Видатним явищем у шевченкознавстві стала праця Дмитра Яворницького «Запорожцы в поэзии Т.Г. Шевченко»


Немає коментарів:

Дописати коментар