пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Вибір України – європейський вектор 



Україна – географічний центр Європи. І тому вона не може перебувати в ізоляції і бути відірваною від процесів і життя сусідніх країн, які входять до складу ЄС. 









Але європейська інтеграція України – складний багаторівневий, поступовий процес в різних сферах – політичній, економічній, соціальній, культурній. Але саме психологічний фактор – свідомий європейський вибір громадян, підтримка руху країни до ЄС, утвердження в українському суспільстві європейської ідентичності – є найважливішою складовою повернення Києва до європейської спільноти.


Починаючи з 2002 року і говорячи про нинішній рівень українського суспільства та характер проєвропейських симпатій , слід відзначити якісно новий мотиваційний підхід - громадяни більш реально усвідомлюють складнощі і тривалість процесу євроінтеграції і, водночас , розуміють природність європейського шляху як засобу збереження для України національної державності. 

За результатами останніх досліджень привабливий образ Євросоюзу складається з ряду здобутків і чинників, насамперед, йдеться про високий рівень соціального захисту. Також до важливих переваг ЄС українці відносять верховенство права, розвинену демократію, якість охорони здоров’я, наявність фінансових ресурсів, науково – технічний прогрес і, при цьому, низький рівень корупції. 




Здобутки, які принесе євроінтеграція, громадяни бачать, першочергово, у соціальній площині – це підвищення якості життя і ріст доходів, зниження безробіття і створення робочих місць, розвиток сучасних технологій, модернізація підприємств. 
Отже, програє чи виграє Україна від вступу до ЄС? 
Хоча близько чверті громадян налаштовані песимістично, прогнозуючи програш, більшість населення підтримує приєднання до Євросоюзу. 
Тому, незважаючи на розбіжність думок у суспільстві, держава рухається європейським вектором і це прагнення стає нормою! 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар