вівторок, 29 листопада 2022 р.

«16 днів проти насильства»

«Мовою Українського законодавства»


3 грудня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю є Міжнародним днем ООН, встановлений резолюцією від 14 жовтня 1992 року.

Генеральна Асамблея закликала й закликає держави проводити подальшу інтеграцію осіб з інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності та благополуччя, акцентує увагу спільноти всього світу на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день - нагадування людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з інвалідністю.
Всі люди мають різні порушення здоров’я в якийсь момент їхнього життя. Різниця в тому, що в більшості випадків погіршення здоров’я не заважає тій чи іншій людині функціонувати, бути залученим до праці або брати участь в житті країни , в якій живе.
Міжнародний день людей з обмеженими можливостями дотримується своєї переконаності в тому, що людина за своєю природою не є «інвалідом» – інвалідність НЕ є особливістю людини.
Важливим аспектом є створення умов, які дадуть змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до людей з обмеженими можливостями визначає ступінь цивілізованості суспільства.
В Україні близько 3 мільйонів людей з інвалідністю. І вони вимагають до себе підвищеної уваги: ліки, продуктові набори, пільги на медичне обслуговування, пенсії й дотації, спеціально оснащені будівлі, транспорт тощо. Якщо говорити мовою документів, то вони закріплюють права осіб з інвалідністю, стверджуючи особливе шанобливе ставлення до них:

- Загальна декларація прав людини від 1948 року. ...
- Конвенція про права осіб з інвалідністю. .
- Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»
- Статтею 161 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за дискримінацію. Зазначається, що за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками у вигляді позбавлення волі строком до 5 років. Крім того, інспекціями по контролю за додержанням норм, правил та законодавства України також можуть накладатися штрафи за виявлені порушення.



«Конвенція прав осіб з інвалідністю» - це міжнародний договір ООН про права людини, спрямований на захист прав та гідності людей з обмеженими можливостями. Конвенція слугує головним каталізатором у глобальних змінах ставлення до людей з обмеженими можливостями не як до об'єктів благодійності, медикаментозного лікування та соціального захисту, а як до повноправних та рівноправних членів суспільства з правами людини. Конвенція стала першим договором про права людини в XXI столітті.
У всьому світі люди з інвалідністю та організації, що їх представляють, у своїх діях керуються гаслом: «Ніщо, що нас стосується, не робиться без нашої участі».
ООН, ВООЗ, Міжнародний параолімпійський комітет, а також провідні міжнародно-правові інституції у сфері прав людей з інвалідністю напередодні відкриття XVI літніх Параолімпійських ігор в Токіо започаткували проєкт: «Десятиліття дій: рух за інклюзивний світ» з потужною амбітною ціллю: змусити планету звернути увагу на 15% людей з інвалідністю - 1 млрд 200 млн людей!!!
Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України, говорячи про тематику та місію Міжнародного дня людей з інвалідністю та підтримуючи цю потужну ініціативу ООН та Міжнародного параолімпійського комітету, мріє конвертувати успіх параолімпійців України в формування свідомості суспільства та влади: " Я думаю, як же нам дати усвідомлення інституціям української влади не тільки зрозуміти феноменальність перемоги українських параолімпійців, - українських громадян на візках, з ампутаціями кінцівок, незрячих, з важкими ураженнями церебральним паралічем, а УСВІДОМИВШИ те, що ми зробили у світовому спорті, перетворити це у значимі зрушення законодавства, державної політики, регіонального адміністрування щодо забезпечення прав людей з інвалідністю та їх соціального захисту".
Водночас, нагадаємо, що за роки незалежності нашої держави українськими параолімпійцями здобуто 584 медалій тільки на Параолімпійських іграх, 186 з яких - золоті! За кожною з них – кропітка праця тренерів, менеджерів, медичних фахівців.
У більшості, люди з обмеженими можливостями , не називають себе інвалідами, не вимагають до себе жалю, для них важливе лише елементарне – можливість жити. А ще бути в суспільстві, самореалізовуватися, мати доступ до гідної освіти й робочі місця.

Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити труднощі в житті людей з обмеженими можливостями, створити майбутнє, де б люди не були виключені з соціуму через проблеми із здоров’ям.

Найголовнішим залишається – найбільше, чого потребують такі люди – це наша увага та розуміння. Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислюватись над непростою долею людей з вадами здоров`я і не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть співгромадяни, які потребують нашої допомоги та уваги. Особливо це питання стоїть гостро в Україні сьогодні, в умовах війни та випробувань, які переживає український народ.
Бажаємо всім людям з особливими потребами витримки, оптимізму, здоров’я, можливості втілити в реальність Ваші плани та задуми, не дивлячись ні на що!



Згадаймо слова великої Лесі Українки:

«Я буду крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні.
Без надії таки сподіватись,
Жити хочу, геть думи сумні…»


Інформаційний дайджест «Мовою Українського законодавства» підготувала завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Олена Покровка

Використані електронні джерела:
http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=7193#:~:text=%D0%9C%
https://paralympic.org.ua/ua/news/29-rokiv-pospil-mizhnarodnij-den-lyudej-z-invalidnistyu
https://dmsu.gov.ua/news/region/11834.html#:~:text=%D0%
https://www.google.com.ua/search?q=3+%D0%B3%D1%80%
https://uk.wikipedia.org/wiki/%
https://legal100.org.ua/prava-lyudini-nediskriminatsiya-za-oznakoyu-invalidnosti/

Немає коментарів:

Дописати коментар