пʼятницю, 2 грудня 2022 р.

«Пізнай свій край, себе, свій рід…»

3 грудня – 300 років від дня народження Григорія Сковороди (1722 – 1794), українського просвітителя – гуманіста, філософа, поета, музиканта

2022 рік оголошено Роком Григорія Сковороди.

Протягом року користувачі ознайомлювалися з творчістю, біографією та мудрістю славетного мислителя, поета, музиканта , педагога -просвітителя ХVІІІ століття із нових надходжень з сучасним поглядом на досягнення цієї непересічної особи .
Так, із книги Леоніда Ушкалова «Григорій Сковорода від А до Я» дізнались про чудові твори, як – от байка про СРОДНІСТЬ, «Бджола і шершень», пісню «Ой ти, пташко жовтобока», в якій зринає образ ЯВОРА, діалог про пізнання самого себе «Нарцис» чи той – таки «Буквар миру», присвячений темі нерівної рівності.




Григорій Сковорода жив так, як учив, а вчив так, як жив: ніби вічно ловив невловимого ПТАХА – істину, шукав тільки одного: ЩАСТЯ, що є душевним СПОКОЄМ І РАДІСТЮ.
Дуже просто – прожени зі свого СЕРЦЯ житейські клопоти й сповни його ЛЮБОВ’Ю, і тоді ти скажеш услід за Сковородою: «Спасибі Богу за те, що потрібне зробив легким, а важке непотрібним».
Настановою нашим юним читачам у стінах бібліотеки лунали слова великого філософа:

«Багатий не той, хто багато має, а той, кому вистачає»;

«Бери вершину – і матимеш середину»;

«З усіх утрат втрата часу найтяжча».



Тож, «А від чого залежить щастя?» - спитаєш ти.
- «Тільки від твого серця, друже, бо всі ми народжені задля щастя»

 

Немає коментарів:

Дописати коментар