суботу, 20 травня 2023 р.

Приречені на Голгофу. Репресоване письменництво

Помолимось за тих, що у розлуці
Помруть, відірвані від рідних хат.
Помолимось за тих, що у розпуці
вночі гризуть залізні штаби грат

Юрій Клен



Відповідно до Указу Президента 2007 року №432 в Україні 21 травня відзначатиметься День пам’яті жертв політичних репресій, жертвами яких стали мільйони людей. Так званий великий сталінський терор вступив у дію 5 серпня 1937 року, коли було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП(б) «Про антирадянські елементи».
Від несправедливого арешту, концтаборів і страти не був застрахований ніхто, адже метою терору було зламати всіх, вбити саму можливість мати власну думку.
В Україні великий терор став продовженням Голодомору, але головний удар був спрямований не на селянство, а на інтелектуальну еліту нації. Репресії в Україні були особливо жорстокими, адже владники намагалися упокорити бунтівну українську націю, яка щойно здійснила спробу утворити свою незалежну державу.



Так у жовтні-листопаді 1937 року в карельському урочищі Сандармох було страчено майже триста представників української інтелігенції – вчених, митців, державних діячів. Серед них еліта української політики, науки, мистецтва: вчені Степан Рудницький, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, Матвій Яворський та багато інших.Відвідувачі нашої бібліотеки мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою






«Приречені на Голгофу. Репресоване письменництво»,
організованою напередодні трагічної дати.…За сказане правдиве слово під номером 177 у «розстрільному списку» був за Миколою Кулішем, а під номером 178 – Лесь Курбас… Однією кулею з метою економії було страчено два геніальні побратими з українського «Розстріляного Відродження»…
Кількість репресованих українських інтелігентів у часи сталінських репресій достоменно невідома. За деякими даними, це число сягало 30 000 осіб.
Заборонені й цензуровані в радянській Україні письменники, які повернулися до читача після 1989 року…

Валер’ян Підмогильний




1901 – 1937. Розстріляний в Сандармосі. Письменник, перекладач, літературознавець. Перше перевидання творів після реабілітації у 1956 році – роман "Місто" у 1989 році, видавництво "Молодь".
Підмогильний пропонував тексти, в яких були інші взірці:європейська традиція від Просвітництва до початків справжньої філософії, адже письменник дуже багато перекладав й вчився у Мопассана, Флобера, Бальзака, з творами яких працював та вступав в діалог.

Майк Йогансен




1895 – 1937. Розстріляний у в'язниці Києва. Письменник, перекладач, філолог. Перше перевидання після реабілітації – добірка поезій  1989 року.
Поруч із Йогансеном треба поставити й Михайла Семенка. Це ключові фігури українського авангарду. І це надзвичайно важливо для того, щоби повноцінно розуміти історію української культури не тільки XX століття. Авангард, який часто називають російським авангардом, а перед тим називався радянським авангардом, не асоціювався з Україною, хоча величезна кількість його представників не тільки походила з Україні, але і творила в Україні.
І якщо мова художників – це мова, яка має національні ознаки, але на іншому рівні, то література говорить національною мовою. Для Йогансена вибір української не був очевидним. Він починав писати і німецькою, і російською. Але в 20-х роках, коли надивився на жахи, коли прийшли в Україну денікінці, він вирішує писати українською мовою, і вірить, що українською мовою можна створювати нову літературу.

Микола Зеров


1890 – 1937. Розстріляний в Сандармосі. Поет, лідер українських «неокласиків».1923 року став професором української літератури Київського інституту народної освіти.
Одночасно викладав українську літературу в кооперативному технікумі та торгово-промисловій школі; створив літературну групу, що її стали називати неокласиками, до якої увійшли Павло Филипович, Михайло Драй-Хмара, Освальд Бургардт (псевдонім Юрій Клен), Максим Рильський.

1924 року надруковано «Камену» - першу збірку віршів Зерова, перший випуск історико-літературного нарису «Нове українське письменство» та монографію «Леся Українка». Від 1926 року Зеров виступав лише як літературний критик, зосередивши основні зусилля на перекладах та історико-літературних студіях. Того ж року офіційна влада звинуватила «неокласиків» в антипролетарських настроях. Побачила світ збірка статей «До джерел». Наприкінці 1934 року Зерова звільнено з університету, фактично йому заборонили займатися науковою та літературною діяльністю; 1935 року його було заарештовано під Москвою на станції Пушкіне за звинуваченням у терористичній діяльності. 20 травня доправлено до Києва для слідства. Зерова звинуватили в керівництві контрреволюційною терористичною націоналістичною організацією, його засудили на 10 років виправних робіт та відправили до Карелії. 9 жовтня 1937 «справа Зерова та ін.» була переглянута особливою трійкою УНКВС по Ленінградській області. Засуджено до розстрілу...

 

Григорій Епік


1901 – 1937. Розстріляний в Сандармосі…Письменник Григорій Епік брав участь у діяльності культурно-просвітницьких товариств, належав до Спілки селянських письменників «Плуг», а згодом приєднався до ВАПЛІТЕ.
Основні творчі здобутки - кілька повістей і романів, які засвідчили його духовну еволюцію. Найпомітніші з них - повість «Восени», де виведено тип комуніста-переродженця, який безкарно владарює у житловому кооперативі, та роман «Без ґрунту». В ньому письменник таврував пристосуванців — «папероїдів», які виробили систему свого існування: цілковита покора дужчим і нещадне знущання зі слабших.
5 грудня 1934 року його було заарештовано нібито за належність до контрреволюційної націоналістичної організації, що планувала терористичні акти проти керівників компартії й уряду. Морально надломлений, Г. Епік визнав свою належність до неіснуючої терористичної організації, до якої нібито належали також М. Куліш, В. Поліщук, В. Підмогильний, Є. Плужник.
Однак це не полегшило долі письменника. У жовтні 1937 року його справу несподівано переглянула «трійка» УНКВС Ленінградської області і винесла вирок — розстріл…



Пропонуємо детальніше ознайомитись з матеріалами по даній тематиці:
 посилання до    електронного ресурсу
https://dovidka.biz.ua/mikola-zerov-biografiya-korotko
https://www.google.com.ua/search?q
https://suspilne.media/155256-sist-ukrainskih-pismennikiv-aki-povernulisa-do-citaca-v-dobu-nezaleznosti/
https://www.facebook.com/odesapatriot1/posts/2839303723026
https://armyinform.com.ua/2020/08/05/sogodni-ukrayin

 

Немає коментарів:

Дописати коментар