пʼятницю, 19 травня 2023 р.

«В гостях у Наталки Сняданко»





20 травня ювілей у Наталки Сняданко (1973),яка народилася у Львові, закінчила Львівський та Фрайбурзький університети. Якщо коротко – за фахом – українська журналістка та перекладачка з польської, німецької та російської; друкується у пресі «Львівська газета», «Дзеркало тижня», «Суботня пошта», «Український тиждень».
Для користувачів бібліотеки в читальній залі проведено літературну подорож «В гостях у Наталки Сняданко», твори якої є незвичайними, в чомусь можливо, занадто відкритими.
З початкових кроків «Колекції пристрастей» до – «Гербарію коханців» - це певний аналіз дивних людських типів, характерних героїв у нетипових ситуаціях – пародійний, шаржований портрет Галичини: вона веде захопливу гру з національними, культурними, віковими та іншими стереотипами.
Ніжна іронія, уважний зір, гнучкі інтонації вирізняють «Сезонний розпродаж блондинок» -не знану раніше територію, відкриту авторкою, хоча іноді ці розповіді вважають досить відвертими.
«Чебрець в молоці» - спроба перенесення юнацьких образів, рухів, жестів, інтонацій, ностальгійних жалів за минулим і незворотним.
«Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» - це калейдоскоп життя Вільгельма (бойовий псевдонім Василь Вишиваний) – історія кількох родин, країн, епох, воєн, віддзеркалення австрійського в польському і навпаки, українського – в радянському і навпаки – ці химерні порівняння фантастичніші за будь – які вигадки.



Особливу увагу надано творам Наталки Сняданко у перекладі українською німецьких авторів Франца Кафки, Фрідріха Дюрренматта, Гюнтера Грасса, Юдита Германна, Стефана Цвейга; польських – Чеслава Мілоша, Герберта Збігнева, Ярослава Івашкевича, Яна Бжехви; російських – Андрія Куркова.
Відвідувачі переглянули цікаві відеорозмови з неординарною Наталкою Сняданко, філософськи мислячою людиною, яка працює на перспективу розвитку українського суспільства

Немає коментарів:

Дописати коментар