середу, 10 травня 2023 р.

«День Матері та день весни земної…»

14 травня День матері

  



У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
Святкування Дня Матері у травні вибрали не випадково - адже саме цього місяця вшановують Пречисту Діву Марію, матір Ісуса Христа. До неї жінки споконвіку звертаються в тяжкі хвилини життя, коли потрібна допомога та заступництво. Крім цього в останній місяць весни природа оживає, навколо квітнуть запашні квіти, а тому це - найкращий час, щоб привітати найдорожчу людину на Землі.
Мама — найголовніша людина, вона дарує життя, рятує в дитинстві від хвороб, оберігає від неприємностей. Ми звертаємось до мами , коли потребуємо мудрої, доброї поради, в щирості якої не доводиться сумніватися.Зрештою, в найтяжчі часи, коли здається, що весь світ став ворожим, тільки материнська любов залишається безумовною й незмінною.

Богині - Матері


Пошана до жінок, які дарують життя, була властива людям з прадавніх часів, тому знаходила вираження в культах богинь-матерів.
В Древньому Єгипті поклонялися богині Ісіді, яка правила світом разом зі своїм чоловіком — богом Осірісом та мала сина Гора. Єгиптяни вважали Ісіду взірцем матері, жіночності й вірності.

В давньогрецьких віруваннях матір’ю всіх богів була Рея — втілення жіночої плодючості й наступництва поколінь, а також богиня комфорту та спокою.

Образ Реї тісно пов’язаний з образом іншої античної богині — Кібели – Великої Матері, яку особливо шанували в Древньому Римі. Ця богиня мала владу над повним життєвим циклом — вона дарувала життя, наглядала за своїми дітьми, доки вони були живі, й забирала життя, коли наставав час. Кібела - покровителька плодючості не тільки людей, а й тварин, також богиня посівів і збору врожаю.

Традиції вшанування богинь-матерів в античному світі переросли в раннє християнське свято, відоме як «Материнська неділя». Воно випадало на четверту неділю Великоднього посту й спершу мало дещо інший зміст — цього дня віруючі відвідували ту церкву, яка стала першою в їхньому житті — «материнську». Особливо поширеним цей звичай був у Великобританії.

Передісторія сучасного Дня матері почалася з досить непростого досвіду материнства американки Енн Джарвіс, яка мала 13 дітей, з яких тільки четверо дожили до повноліття. В XIX столітті це не було чимось винятковим — тоді багато малюків помирали через відсутність щеплень та відповідного лікування. В 1858 році Енн організувала зустрічі матерів з лікарями для вивчення правил санітарії й гігієни, щоб запобігати інфекційним хворобам дітей. Такі зустрічі назвали «робочими клубами».

Пізніше, в роки громадянської війни в США, ці клуби стали об’єднуючою силою для матерів, які надавали допомогу пораненим солдатам обох воюючих сторін. Вже після війни, в 1868 році, Енн Джарвіс заснувала День дружби матерів. Крім того, Енн викладала у недільній школі для дітей, і якось на уроці зауважила, що існує багато пам’ятних днів, присвячених чоловікам, а ось на честь матерів їх майже немає. Дочка Енн Джарвіс, 12-річна Анна, яка була присутня на тому занятті, добре запам’ятала ці материнські слова.
Ще однією жінкою, яка заклала основу Дня матері, була Джулія Уорд Хоу — поетеса з Бостону. Вражена подіями громадянської та франко-прусської воєн, в 1870 році вона вирішила звернутися до жінок і написала «Прокламацію до Дня матері» — заклик до об’єднання матерів всього світу в боротьбі за мир, а в 1873-му запропонувала щороку відзначати 2 липня як «День миру матерів». Цю версію Дня матері відзначали в Бостоні кілька років, проте зрештою вона втратила популярність.
Так ось, 1908 року з пропозицією затвердження свята Матері виступила американка Анна Джервіс. Дівчина рано втратила маму, і дуже переживала, що не приділяла їй достатньої уваги, тому вирішила виступити з пропозицією про створення такого свята.
Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.
Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цієї дати; 1914 року свято отримало офіційний статус у США.

Історія Дня Матері в Україні


Богородиця займає найважливіше місце в релігійній свідомості українців. Ще з давнини князі просили її про заступництво, проголошували честь та хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця вважалась покровителькою лицарів українського духу – козацтва…
З 1929 року розпочалась історія святкування Дня Матері в Україні. Тоді у Львові підхопили ініціативу українок Канади.
Того ж року «Союз українок» запропонував створити День Матері на Тернопільщині.
З 1939 року радянською владою було заборонено святкування Дня Матері. Однак зусиллями різних громадських організацій, це важливе свято було повернуто до України 1990 року.

Цікаві факти

Слово «мама» практично у всіх мовах звучить однаково або дуже схоже. І українські, і іспанські, і китайські діти називають свою маму однаково — мама. Англомовні діти говорять «мom» — «мам». Дивно, чи не так? Секрет в тому, що самі діти обрали, як їм називати своїх матерів. Одним з перших складів, вимовлених дитиною, є склад «Ма». Саме тому практично в усіх мовах світу цей склад використовується в слові, що означає «мама».




  

Європейська громадська організація МаМа провела дослідження і з’ясувала, що жінка, яка «сидить вдома з дитиною», насправді не просто не сидить, а «намотує» в день в середньому 40 км, виконуючи до 200 справ. Для порівняння: дистанція напівмарафону становить 21 км.





 Найстарша мати в сучасній історії — індійка Райо Деві Лохан, яка народила свою дочку в 70 років.
Мати, яка народила найважчу дитину — Кармеліна Феделе з Італії (1955 рік). Її новонароджений малюк важив більше ніж 10 кілограмів.

Інформаційний дайджест «День Матері та день весни земної…»підготувала завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Олена Покровка

https://1plus1.ua/ru/novyny/koli-den-materi-2023-v-ukraini-tocna-data-ta-jogo-istoria-svata
https://www.dilovamova.com/index.php?page=142&calendar=popular&holiday=99&year=2023
https://vgolos.ua/news/den-materi-istoriya-svyata-ta-cikavi-fakti_1420022.html
https://daytoday.ua/podiya/den-materi/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар