вівторок, 26 квітня 2022 р.

Охорона праці в умовах воєнного стану


 

 


28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, який встановлений Президентом України від 18.08.2006 року за № 685, сьогодні ми хочемо привернути увагу до умов праці під час воєнного стану, який запроваджено в нашій країні у зв’язку з бойовими діями.


З початку війни, 24 лютого 2022 року, зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, в яких постраждало до 200 осіб, у тому числі 115 – зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків постаждало до 100 працівників, 50 з яких загинули; принаймні, в соціально – культурній сфері – 57 осіб, в тому числі 28 із смертельним наслідком.
В середньому на робочому місці в Україні гине щодня три особи.


Для мімінізації людських втрат, у цей нелегкий час, кожен працюючий повинен максимально координувати свої зусилля на своєму робочому місці.
Це необхідно, щоб стабілізувати економіку країни, забезпечити критично важливі потреби громадян та війська й усунути проблеми кадрового голоду.
Водночас необхідно мінімізувати всі трудові спори та захистити право працівників на працю та відпочинок, враховуючи передбачені Конституцією обмеження прав людини та громадянина на період воєнного стану.

Цей нормативно-правовий акт визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами у період дії воєнного стану.
Основними законодавчими актами, що регулюють суспільні відносини в даній сфері є Кодекс законів про працю України, закони України “Про оплату праці”, “Про відпустки” та інші. Але зверніть увагу, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.


Наразі Держпраці використовують всі можливі засоби для поширення інформації з питань праці; відповіді на найбільш актуальні питання розміщують на офіційних веб – сайтах служби та на сторінках у соціальних мережах. Запущено Telegram бот для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства @ask – sls – bot; та створено інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану pratsia.in.ua.
В цей день ми згадуємо і вшановуємо пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час воєнного стану.
Треба максимально мобілізуватися і бути готовими у будь – яку хвилину до оперативних дій у надзвичайних ситуаціях, направлених на збереження життя та здоров’я під час виконання професійних обов’язків та дотримання вимог охорони праці.

Більш детальніше про трудові відносини в умовах воєнного стану ви дізнаєтесь за посиланнями:

https://www.sop.com.ua/article/642-vsesvtny-den-ohoroni-prats-mop-viznachilasya-z-temoyu#anc_2
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%BE%
https://eo.gov.ua/trudovi-vidnosyny-v-umovakh-voiennoho-stanu/2022/03/25/
https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=4589d32b-0635-480a-94ae-108255450b0b&title=Po

Прес – реліз підготувала завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Тамара Пономарьова

Немає коментарів:

Дописати коментар