четвер, 7 квітня 2022 р.


«Пулітцер –революція однієї людини»

175 років від дня народження Джозефа Пулітцера (1847 – 1911), американського видавця, журналіста, засновника журналістської Пулітцерівської премії
10 квітня народився журналіст Джозеф Пулітцер. Ще за життя його називали меценатом і скандалістом, а сьогодні вважають засновником «жовтої преси» та «нового журналізму».

Життя і творчість, життєве кредо та спадщину Пулітцера можна укласти у 10 цікавинок.

1. Мрія про військову кар’єру

Народившись у багатій угорській сім’ї єврея, з раннього дитинства Джозеф Пулітцер мріяв стати військовим. Але хворобливе фізичне здоров’я було тому на заваді. Отримавши відмови від служби в австро-угорській, французькій та англійській армії, він все-таки вербується до військової служби в США, де тривала громадянська війна.

2. Від погонича мулів до співвидавця американської газети

Згодом війна закінчується, а омріяної кар’єри в Джозефа немає. Не маючи спеціальної професії, не знаючи мови, Джозеф виконує різну «чорну» роботу: пасе мули, збирає сміття, працює офіціантом. Попри те, самостійно вивчає англійську мову, американське право, відвідуючи місцеву бібліотеку, де за грою в шахи відпочивала місцева еліта. За однією з таких ігор Джозеф Пулітцер знайомиться із власником газети «The Westliche Post», який запрошує юнака працювати репортером. За чотири роки Джозеф зумів зарекомендувати себе і йому запропонували викупити частину акцій. Так Джозеф Пулітцер стає наймолодшим у світі 25-річним співвидавцем «The Westliche Post».


3. Успішний журналіст і видавець.
Газети у його руках отримували нове дихання: збільшувалися наклади зі сталою ціною за номер. На базі «Post» і «Dispatch», які перебували на межі банкрутства, створює перше власне видання «St. Louis Post-Dispatch». Таким чином він поновлює своє членство в «Associated Press». Згодом викуповує у Джея Гулда газету «The New York World». Джозеф Пулітцер був і власником, і редактором, і журналістом. Джей Гулд його досягнення у видавничому бізнесі назве «революцією однієї людини». Тяжка фізична і моральна праця спричинилася до швидкого падіння зору.

4. Джозеф Пулітцер – творець «нового журналізму»
Видання Джозефа Пулітцера стали популярними серед американців не тільки завдяки його успішному менеджменту. Газети послуговувались принципом «у кожній статті, репортажі, нарисі повинен бути сюжет, повинна бути історія. Не тільки факти, соціальне тло, статистика, а й драма». Джозеф Пулітцер максимально спростив публіцистику. Особливого значення надав репортерським розслідуванням (чого варта тільки робота Неллі Блай). Матеріали подавались доступно, відповідно до його вислову: «Ніколи не друкуй в газеті того, чого не може зрозуміти твоя служниця». Факти були правдивими, новини оперативними, а розслідування у сфері політики (так звані «хрестові походи») особливо популярними. Вперше в історії преси появились серії політичних карикатур у формі проілюстрованих перших шпальт, а також газета належно використовує гумор, рекламу, власні соціологічні опитування.

5. На шляху до «жовтої преси»
Виникнення поняття «жовта преса» пов’язане з коміксом про «Жовтого чоловічка» на сторінках«The New York World» Джозефа Пулітцера. Також жовтий колір був першим кольором на шпальтах цієї чорно-білої газети. Видання Пулітцера у гонитві за читачем використовувало методи у подачі матеріалів зі зміщенням центру уваги зі самого факту на манеру його подання (крикливі заголовки, висвітлення сенсаційних тем, криміналу, скандалів тощо).

 6. Законодавець та поліцейський комісар

Добре виховання та освіта, здобуті в Будапешті, а також самостійне вивчення американського права дали добрі плоди. Джозеф Пулітцер попри журналістику стає успішним депутатом законодавчих зборів штату Міссурі, працює поліцейським комісаром.

7. Меценат, завдяки якому світ асоціює США зі статуєю Свободи
Тодішній американський політикум не мав ані політичного, ані фінансового бажання встановити подарунок Франції – статую Свободи. Усе змінила публічна гостра критика Пулітцером політиків за байдужість, багатих людей за фінансову скупість у вирішенні цього питання. Він взяв ініціативу у свої руки і створив фонд задля збору коштів, щоб пам’ятник все-таки було встановлено. Таким чином, зовсім скоро тодішній Президент США Клівленд відкриває статую Свободи.

8. Теодор Рузвельт проти Джозефа Пулітцера. Пулітцер перетворив журналістику на безстрашну зброю, якою «розстрілював» корупцію у політикумі, суддівстві та будь-яку несправедливість, байдужість у суспільстві. Уряд США навіть судився з «The New York World» через приниження честі та гідності політиків. А президент Рузвельт звернувся із позовом проти Пулітцера до Верховного суду США у зв’язку із публічним розкриттям та висвітленням корупції у будівництві Панамського каналу. Але журналіст переміг у суді, що принесло йому визнання захисника свободи слова.
9. Завдяки Джозефу Пулітцеру вперше у світі створено вищу школу журналістики

Він був тією людиною, яка примусила Америку читати. До його появи на журналістському олімпі журналістика вичерпувала себе, про що свідчили наклади газет та їхня нульова суспільна функція. Пулітцер був самоучкою, але добре розумів роль спеціальної освіти для успішного розвитку журналістики та видавничого бізнесу. Саме тому щедру частину коштів зі свого спадку він заповів на створення вищої Школи журналістики при Колумбійському університеті.
                 


10. Пулітцерівська премія як пам’ять про себе і данина майбутньому

Ще частину коштів Джозеф Пулітцер заповів на створення власної премії в галузі журналістики та літератури, яку вручатиме Колумбійський університет.Першу Пулітцерівську премію вручено 1917 року у 14 номінаціях. Згодом таких номінацій стало 25.
Час від часу вручення премії відзначається скандалом. Зокрема, сьогодні критикують присудження Пулітцерівської премії американському журналісту Дюранті, який висвітлюючи голод в Україні 1932–1933 років назвав його джерелом неврожаю. Натомість британський журналіст Ґарет Джонс, полемізуючи з Дюранті, вперше у пресі назвав голод в Україні штучним голодомором…

Прес – реліз підготовлений за матеріалами сайтів завідувачем  Тамарою Пономарьовою, завідувачем відділу обслуговування Оленою Покровкою:
https://dukhovnist.in.ua/uk/postati/1932-dzhozef-pulittser-revoliutsiia-odniiei-liudyny
https://ru.wikipedia.org/wiki/%
https://www.svoboda.org/a/2081862.html


Немає коментарів:

Дописати коментар