пʼятницю, 1 квітня 2022 р.

«У книзі відкриваємо світи»
2 квітня – Міжнародний день дитячої книги
Дорогі діти - читачі нашої бібліотеки!

Шановні батьки, бабусі і дідусі, всі ті, хто читає дітям, хто читає з дітьми, хто заохочує до читання!


2 квітня в світі відзначається Міжнародний день дитячої книги. Свято встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається з 1967 року в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги в формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.
Святкуючи цю подію, ми плекаємо мрію і надію, що в недалекому майбутті буде встановлено свято міжнародного дня української дитячої книги.
А у нашому тривожному сьогоденні, коли ми не можемо зібрати вас усіх, як , зазвичай, у святковому колі шанувальників, пропонуємо вашій увазі 25 найкращих, найвизначніших та найпопулярніших цікавих книг.

Цікаві книги для дітей 7 років

Аліса в Задзеркаллі
Цікаві книги, які варто прочитати хоч раз у житті починаються з «Аліси в Задзеркаллі» та «Аліси в Країні Див». Чудова повчальна історія, яку варто знати не тільки дітям, а й підліткам і дорослим.
Захопливі пригоди продовжуються у Задзеркаллі, де Аліса зустрічає не тільки старих друзів, а й нових ворогів. Шахова дошка розкладена, фігури на своїх місцях – потрібно виграти партію.

Матильда

«Матильда», мабуть, одна із найчарівніших книг, яку б ви могли читати разом із дитиною. Матильда народилась з особливим даром – гострим розумом, який як губка вбирає все. Але допитливість крихітки стає тягарем для батьків. Як перевиховати власних батьків, побороти злодія в особі директорки школи Транчбул, знайти своє місце в світі – розповідає Роальд Даль. За романом знято фільм.

Незвичайні пригоди Алі

Цікаві книги українською, які допомагають боротись із лінню та змушують вірити у себе – також є! «Незвичайні пригоди Алі» розповідають про дівчинку, яка потрапляє в чарівну країну Недоландію. Саме тут їй доведеться повірити у себе та навчитись обирати вірний шлях. Аля побореться із лінивими персонажами, виведе на чисту воду брехунів та переможе в’їдливих Сяк-таків. Галина Малик у дотепній та цікавій формі піднімає важливі питання майбутнього, зрілості та віри.
Гномики. Факти, Міфи, Нісенітниці

Якщо вам скажуть, що гномиків не існує – не вірте. Вони ведуть свій звичний побут та завжди дуже зайняті сотнями справ. Чим цікавляться ці незвичайні створіння, яким спортом захоплюються, які хобі обирають? Це чудова книга для того, аби заохотити дитину до навчання і пізнання нового, визначення із покликанням. Підійде також для дошкільнят - просто у якості розглядайки 
Денискові оповідання

Якщо чарівні пригоди набридли, і ви шукаєте книгу про звичайне життя й звичні труднощі – збірка «Денискові оповідання» саме така.
Як діяти в непередбачуваних ситуаціях?
 Чи варто брати відповідальність на себе?
Яка ціна дружби, чесності і довіри?

Цікаві книги для дітей 9 років
Чарлі і шоколадна фабрика

Чарлі Бекету, хлопцю із бідної сім’ї випадає найрідкісніший шанс змінити життя – фортуна усміхнулась йому, подарувавши золотий квиток до відомої на весь світ шоколадної фабрики Віллі Вонки. З того моменту починаються його пригоди, а життя зміниться до невпізнанності.
Снігова королева

Серед казок завжди є ті, які варто перечитати. «Снігова королева» Андерсена саме така! Історія про віддану дружбу та гарячу віру в те, що в тебе все вийде. Чи це важка дорога крізь сніги, чи боротьба із розбійниками, чи долання сили крижаного уламка. Вистачить вам сміливості кинути виклик лютому ворогу заради того, кого любиш?

Фантастичні звірі і де їх шукати



Якщо вам цікаві сучасні книги, то бестселер світу поттеріани вже чекає! В справжнісінькому підручнику із магії ви дізнаєтесь про всіх магічних істот. Тут є дотепні підписи Гаррі та Рона, цікаві деталі про фантастичний світ, важливі поради для учня Хогвартсу

Лола шукає подругу

Шукаєте цікаві книги для дівчат-підлітків, які б читались легко та весело? Це історія про справжню дружбу, яка зворушить до самого серця. Як це – мати все, мільйони прихильників і бути одиноким? Юній Лолі навіть немає кому звірити душу та відкрити найпотаємніші секрети. Єдине, що залишається – довіритись вищій силі та запустити своє відчайдушне бажання в небо на повітряній кульці.
Тут будуть пригоди, веселощі та виклики, які Лолі доведеться побороти. І це історія, яка змусить вас повірити – мрії здійснюються.

Єнотик бо і повітряна куля

Іще одна історія про віру в мрії та шлях до них. Варто намалювати власну мрію, із усіма деталями та не забути про друзів, аби вона здійснилась. Саме так зробив єнотик Бо, який дуже хотів стати повітроплавцем. Не обійшлось тут і без пригод, випробувань та вірної дружби. Видання доповнене чарівними яскравими малюнками.
У автора є і ще одна книга про Єнотика Бо: «Єнотик Бо і дивний – дивний сніг»


Цікаві книги для дітей 10 років
Мандрівний Замок Хаула

Софі, найстарша із дочок капелюшника Хаттера, була зачарована Відьмою Пустирищ і стала бабцею. Залишивши все позаду, вона потрапляє в рухомий замок чарівника Хаула, де укладає угоду із вогняним демоном. Чи зможе вона звільнитись? Та чи насправді саме цього вона бажає?
Країна Мумі – Тролів

Чарівні та дивовижні мумі-тролі, які живуть в Долині Мумі, захопили сотні й тисячі сердець. Милі та добрі, вони змушують діток від найменшого до великого замислюватись над важливими речами, такими, як пізнання себе, власного я, пошуку шляху та навіть сенсу життя. В книгах піднімаються і питання родини, дружби, любові – загалом усього, що так цікаво юному читачу

Щоденник слабака
Деякі з серійних книг "Щоденник слабака" були екранізовані та отримали шалений успіх.
Їх доповнюють кумедні малюнки життя-буття
Грега. Тут розказано все, про бажання бути
класним та крутим, коли тебе вважають занудою.
Ситуація допоможе позитивно ставитись до змін та
знайти себе в цьому несправедливому світі.

Джуді Муді й талісман невдачі




Цікава книга для дівчат 10 років - це «Джуді Муді»: історія про веселу, непосидючу та допитливу дівчинку. Вона завжди знаходить собі пригоди на п’яту точку, втягуючи в них і всіх навколо. Книга буде корисна й батькам, особливо тим, в яких діти такі ж непосидючі. Спробуйте згадати, як це – бути вільною, не скутою умовностями та обов’язками дитиною, і подивіться на світ очима Джуді.

Чудовий світ Тама Гейтса

Книга розповідає про нелегкий період дорослішання в захопливо смішній формі. Перед вами щоденник справжнісінького шибайголови, який постійно свариться із сестрою, любить бешкетувати і хоче створити рок-гурт. А цікавий формат щоденника із кумедними скетчами перетворює процес читання в творчість.

Цікаві книги для дітей 11 років
Тореадори з Васюківки

«Тореадори з Васюківки» втілюють собою цікаві українські книги, які варто прочитати хоч раз. Ця позитивна трилогія розповідає про хлопчаків-підлітків, які постійно придумують цікаві і небезпечні витівки. Шибайголова Ява та його розсудливий друг Павлик прагнуть одного – прославитись, і для цього роблять усе можливе. Стають тореадорами, викривають шпигунські змови та мріють підкорити столицю! Книги Всеволода Нестайка – чарівні, добрі та магічні, сюжети дотепні та захопливі, такі, що ви просто не зможете відірватись! Навіть, якщо ви уже далеко не підліток


Армстронг. Неймовірні пригоди 

мишеняти

Чарівна книга із прекрасними ілюстраціями, яка точно не залишить вас байдужими, змусить щиро переживати за героя та боротись разом із ним. Звичайне мишенятко, має видатну ціль – полетіти на місяць. Аби довести мишачому суспільству, що місяць – не голівка сиру. Для цього йому доведеться збудувати власний космічний корабель. Видання надзвичайно яскраве та повне чарівних ілюстрацій

Дев’ять життів Крістофера Чанта


Перед вами книга про таїну життя та смерті! Крістофер виявляє у себе надзвичайне вміння – подорожувати іншими світами у снах. Його дядько просить допомоги у перенесенні речей із нашого світу в паралельні. Але одного разу все йде не по плану, і цікава пригода стає небезпечною – Крістофера вбивають.
А наступного ранку він прокидається живим та неушкодженим! Але це лише початок, адже тепер хлопцем починають цікавитись надзвичайно впливові та небезпечні чарівники.

Таємниця підводного човна

А як щодо детективних пригод? Це розповідь про перший підводний човен Чорноморського Флоту «Сом». За легендою, на його борту знаходиться незвичайний скарб, через який і було затоплено човен. Він не лише може розкрити таємниці нашої історії, а й змінити життя. Шукаєте цікаві детективи, книги з розслідуванням загадкових подій? «Таємниця підводного човна» підійде якнайкраще. Крім того, книга вчить любити свою країну

Джеймс і гігантський персик

Ну і як же без повісті Роальда Даля, яка вже півстоліття є улюбленою в дітей усього світу. Казкова повість про те, як все може докорінно змінитись у житті. Саме так сталось і з хлопчаком Джеймсом. Його життя могло б бути казковим, якби не постійні знущання злих тіток. Але одного разу стається щось несподівано магічне – він потрапляє у гігантський персик, де вирує власне життя. Тут і різні жучки-черв’ячки з різними характерами, і чарівні пригоди і виклики.

Цікаві книги для дітей 12 років

Абсолютно нецілована

 

 

 

Цікаві книги для дівчат 12 років очолює повість «Абсолютно нецілована», яка розповість про трепетне і найважливіше в світі почуття – перше кохання. Історія написана в формі щоденника, в який автор записує буденні пригоди, але все змінюється коли Ніна закохується

Неймовірні пригоди Івана Сили

Повість розповідає про могутнього і величного богатиря Івана, прототипом котрого став відомий карпатець Іван Фірцак – чемпіон з різних видів спорту. Він подорожував світом, виступав в цирку та мав сотні прихильників. У цьому виданні є чудове доповнення – неймовірні графічні ілюстрації.
Джури Козака Швайки

Козацькому роду – нема переводу. Саме тому в наш список увійшла і книга для справжніх козаків. Але мова піде не про визначних козацьких отаманів, а про відчайдушних козаків – богатиря Демка, Грицика, Санька та Швайка із вірним побратимом вовком Барвінком. Завжди роби правильний вибір, навіть якщо перед тобою найбільший ворог – татарська орда.

Звіродухі. Народжені вільними

Якщо у вашій сім'ї люблять читати книги, фантастика українською має займати окрему полицю! Серед жанрових книг виділяється пригодницький цикл «Звіродухи». У Ердасі кожен хлопець та дівчина, що досягли повноліття, проходять спеціальний ритуал по пошуку духа-звіра, який стане супутником на все життя.
Для чотирьох зовсім різних юнаків та дівчат доля круто змінюється, коли на церемонії їх обирають духи легендарної Полеглої Четвірки. Тепер воїни змушені рятувати світ – темні сили вже постають на горизонті

Лунастри. Політ крізь камені

Це друга книга циклу, яка знайомить читача із землею, населеною трьома расами: звичайними людьми, астрами, які обожнюють зорі, та лунатами, які поклоняються місяцю. І є ще Дволикі - які володіють надзвичайними вміннями.
Це книга могла б очолити умовний список книг "цікаві книги про кохання", якби, крім романтичної лінії, її сюжет не мав іще фантастичної складової. У творі йдеться про пошук себе і вище призначення. І про кохання. Те, яке надихає на подвиги.

Тіма Князев – хлопець-розбишака, який знайомиться з чарівною Селестиною. Зустріч, що змінює життя. Історія захоплює з перших сторінок. Читати варто і дівчатам, і хлопцям.
Подорож за книгами "У книзі відкриваємо світи підготувала завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського  Тамара Пономарьова

https://grenka.ua/review-tsikavi-knigi-dlya-ditej

Немає коментарів:

Дописати коментар