понеділок, 18 квітня 2022 р.

«Спогад про відому українку – краєзнавицю»


19 квітня - 95 років від дня народження Людмили Проценко (1927 – 2000), українського історика, архівістки, краєзнавиці


Відома українка – Людмила Андріївна Проценко, нащадок родів Богдана Хмельницького та Павла Тетері, народилася в творчій родині - батько Андрій Проценко, флейтист та професор Київської консерваторії; мати Клавдія Демидова - оперна співачка.
Людмила здобула вищу гуманітарну освіту, закінчивши історико-філософський факультет Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка, де навчалась у професора кафедри архівознавства та джерелознавства В’ячеслава Ілліча Стрельського (1951); Київську консерваторію, навчаючись співочої майстерності у Марії Едуардівни Донець-Тессейр (1954) – відомої оперної співачки - киянки.


Але любов до історії переважила музичний хист талановитої дівчини. Починаючи з 1951 року, майже 20 років життя Людмили Андріївни було віддано архівній справі .
У 50 - 70 роках ХХ століття Людмила Проценко брала участь у підготовці (як співавтор) спеціалізованих видань: «ЦГИА УССР в Киеве. Путеводитель» (1958), «Генеральний опис Правобережної України. 1765-1769», «Покажчик населених пунктів» (1959) тощо. Планувала займатися дисертаційним дослідженням «Актові книги як джерело до вивчення спеціальних історичних дисциплін» в Інституті історії АН УРСР. Але доля вирішила інакше …


1967 рік став знаковим в житті Людмили Андріївни – її було призначено директором новоствореного Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва УРСР. За п’ять років керування Архівом-музеєм, вона здобула репутацію вимогливого, енергійного та принципового керівника; займалась пропагуванням діяльності установи - написала й опублікувала декілька статей про Архів-музей, виступала з доповідями про діяльність організації на конференціях, на Міжнародному форумі архівістів. Саме завдяки її зусиллям Архів-музей сьогодні має таку унікальну колекцію документів – комплектування архівних фондів установи, у тому числі й «непопулярними» раніш матеріалами репресованих діячів української культури. Станом на 1 січня 1973 року джерельна база Архіву-музею нараховувала вже 440 особових фондів серед яких матеріали про Юрія Яновського, Андрія Малишка, Олеся Гончара, Володимира Заболотного, Фотія Красицького, Василя Касіяна та інших.
Після примусового звільнення з архівної системи 1973 року, Проценко вчителювала в київських середніх школах №1 і 38. За спогадами учнів мало хто з викладачів зміг так легко та в той же час глибоко занурюватися в історію країни, міста, життя окремої історичної персони, не оминаючи гострі кути та питання, як Людмила Андріївна.
Проценко не стояла осторонь наукового й громадського життя - обіймала посаду заступника голови Шевченківської районної організації Товариства охорони пам’яток історії та культури міста Києва, фактично стала фундатором окремого напрямку досліджень в історичній науці – некрополістики. Справою всього її життя стала підготовка фундаментальної праці – видання «Київській некрополь».
Ще у лютому 1967 року Людмила Проценко очолила групу по вивченню некрополя при Київському товаристві охорони пам’яток історії та культури, керувала секцією «Некрополі України» при Головній раді Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (з 1990); ініціатор створення Лук’янівського державного історико-меморіального заповідника (1994).


Людмила Андріївна – авторка численних статей з архівної справи та некрополістики, карт-схем «Пам’ятки Києва, знищені у ХХ столітті» (1991), кількох сценаріїв до документальних фільмів. Довідники «Київській некрополь. Письменники» (1992), «Лук’янівське цивільне кладовище» (у співавторстві, 1998),

монографія «Історія Київського некрополя» (1995) й досі користуються неабияким попитом серед шанувальників історії; нею створено понад 80 наукових праць з історії та методики архівної справи.
2002 року посмертно був опублікований укладений Проценко путівник некрополями на Ближніх і Дальніх печерах Києво – Печерської лаври «И до небес рукой подать»; 2016 року на честь науковиці було названо вулицю у Солом’янському районі міста Києва


Прес – реліз «Спогад про відому українку – краєзнавицю» підготувала завідувач відділу обслуговування бібліотеки ім. М. Т. Рильського Олена Покровка

Використані джерела:
https://uk.wikipedia.org/wiki/%
http://www.nbuv.gov.ua/node/3691
http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/0001649
http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/0001650
https://old csam.archives.gov.ua/ukr/vistavki_online/vistavka_procenko_2017/

Немає коментарів:

Дописати коментар