вівторок, 12 квітня 2022 р.

Джевдет Аметов – совість кримськотатарського народу

 


14 квітня -105 років від дня народження Джевдета Аметова (1917 – 1995), кримськотатарського письменника, педагога
Кримські татари разом з українцями є одним з корінних народів України. І жили поруч з українцями століттями, маючи свою власну культуру, мову, освічену інтелігенцію.
Одним з яскравих представників якої є Джевдет Аметов.
Джевдет Рамазанович Аметов народився 14квітня 1917 року у селищі Лимени, Ялтинського району.
Закінчив факультет кримськотатарської мови і літератури Кримського педагогічного інституту. У 1941 році був призваний до лав радянської армії, воював у складі військ Ленінградського фронту.
Стрілок 107-го стрілкового корпусу 55-ї дивізії Аметов Джевдет вважався таким, що загинув у бою 3 грудня 1942 року у селі Дубовиці Ленінградської області. Насправді, він не загинув, а був поранений і взятий у полон.
Після війни Аметов проживав у місті Андіжан , Узбекистан. Працював у системі народної освіти. За виступи із засудженням депортації кримських татар у 1950 році був засуджений на 10 років таборів. 1956 року після смерті Сталіна був звільнений за амністією.
З 1957 року працював у редакції місцевої газети, на сторінках якої друкувались його статті, оповідання, вірші. З 1967 року працював у Держкомітету Узбецької РСР редактором з питань телебачення і радіомовлення кримськотатарською мовою.
Аметов був членом Союзу письменників СРСР, а з 1993 року - членом Союзу письменників України.
Його авторству належать декілька поетичних , прозових збірників та праці з літературирних досліджень. 
Зокрема, серед його збірників:

                                                                          

«Атеш башында» (« Біля вогню») 1972 г., «Топлар сускъан сонъ» («Коли замовкли міни»)1976 г., «Эрылгъанлар ачкъанда» (« Коли цвіте бузок») 1980 г., «Аблул Тейфик» 1983 г., «Къуршуннен токътатылгъан йыр» («Пісня,обірвана кулею») та багато інших.
        

Людська доброта Джевдета Аметова приваблювала слухачів і читачів. «Він завжди мислив розумно, вивчав літературу та життя народу, не оминав подій, пов’язаних з ним»… У творах майстерно висвітлював важкі воєнні часи, трагічні події, пов’язані з депортацією кримськотатарського народу, і, читаючи їх сьогодні, здається: немов все це відбувається перед твоїми очима.
Після довгих десятиліть вигнання, письменник нарешті повернувся до Криму. Але на Батьківщині довго прожити не судилося -помер Джевдет Аметов 20 січня 1995 року у Симферополі...

Інформаційну довідку «Джевдет Аметов – совість кримськотатарського народу» підготувала завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Тамара Пономарьова

https://esu.com.ua/search_articles.php?id=43996
https://web.archive.org/web/20140808064616/http://qha.com.ua/v-simferopole-otkrilas-vistavka-posvyaschennaya-90letiyu-djevdeta-a

Немає коментарів:

Дописати коментар