понеділок, 10 травня 2021 р.

Художня мозаїка. Іван Марчук


Художник - це людина, 
що змальовує все, що бачить 
Іван Марчук

12 травня відзначає 85 – річний ювілей один з найвідоміших українських художників сучасності , лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка - Іван Марчук. Він написав понад 5000 тисяч живописних робіт та винайшов власну техніку – пльонтанізм. Таку назву митець жартома дав своєму стилю – від слів «плести», «пльонтати», тобто картини створені ніби з клубочків чудернацьких ниток. Авторська техніка полягає у нанесенні фарб тонкими кольоровими лініями, які переплетені під різними кутами, чим досягається ефект об’ємності й світіння! Таке зображення, що створене на межі рукотворного й технологічного, через складність філігранного (витонченого) виконання практично не підлягає повторенню! 
За радянських часів, через переслідування КГБ, художник емігрував і повернувся в Україну в 2011 році. На сьогодні Іван Степанович - почесний громадянин Тернополя, Києва, Канева. Саме він став єдиним українцем, що потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети Telegraph у 2007 році.

Коротка довідка 
Іван Степанович Марчук народився у 1936 році в с. Москалівці на Тернопільщині у родині відомого на всю округу ткача. 
Після закінчення семирічної школи вступив до Львівського училища прикладного мистецтва ім. Івана Труша на відділ декоративного розпису, де навчався протягом 1951—1956 років, згодом, продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва, який закінчив 1965 року . 
У 1965—1968 роках працював в Інституті надтвердих матеріалів НАН України, у 1968—1984 роках — на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. 
У 1989—2001 роках мешкав в Австралії, Канаді й США. У 1990 році Марчук відвідав Україну й відбулася його перша офіційна виставка у Києві — Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині Національний художній музей України). 
На даний час живе та працює в Києві. 

Україна по праву пишається своїми митцями, людьми, що знайшли себе серед багатьох і йдуть шляхом, обраним із безлічі шляхів…

 



Відеоподкаст «В дивних фарбах мрії потопають…», присвячуємо художній творчості, признаному світом генію, Івану Марчуку




Я, як писали, «вічний мандрівник, прикутий до мольберта», ото я такий. Так все життя прожив. Я не міг відпочивати, направду, не міг. Поки ще є очі, є руки, в тілі — бачиш — малюють. Така звичка, такий режим, і тому я багато зробив. Я ж не жив, я ще не жив, я працював 
Іван Марчук

А ще художник вважає, що Україна міцно втілена в його картинах і, має чим дивувати. 
— Кожен хоче нового меню, щось побачити, чого ще не бачив. Ну, я дав можливість людству подивитися. Наприклад, у Тайланді, Туреччині , Йорданії не бачили снігу. Я їм привіз стільки снігу, що на виставках всі милувалися.
Протягом останніх років полотна митця також експонувалися у Литві, Німеччині, Польщі, Бельгії, Угорщині, Чехії, Словаччині, Люксембурзі, Тунісі






Немає коментарів:

Дописати коментар