суботу, 15 травня 2021 р.

 

18 травня - День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 
Щороку 18 травня у світі відзначають пам'ять жертв депортації кримських татар (1944). 
В Україні з 2014 року цього дня офіційно відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу, а з 2016 року -День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 
Напередодні цієї трагічної події, що увійшла вже до історії боротьби кримських татар за незалежність, ми підготували відеосюжет, «Кримські татари – Герої Радянського Союзу», в якому розповімо про їх вклад в Перемогу над нацистами. Кримські татари по праву можуть пишатися своїми героями - ветеранами Другої світової війни! 

Звернення Двічі Героя Радянського Союзу льотчика Амет - Хана Султана до партії, 1965 рік:

«Любов і безмежна відданість великій вітчизні не виключають любові до рідного краю, до рідних місць, могил своїх предків, навпаки, ця остання любов прикрашає і підсилює любов до великої Батьківщини, вона прикрашає і збагачує людське щастя … Велика наша Батьківщина складається і з наших рідних країв: велика дружня сім'я радянських народів складається з наших народів, з наших сімей. Все, що заважає миру, щастю сім'ї і народу, має бути дбайливо вивчено та усунуто, бо від цього залежить мир, дружба і могутність нашої країни, нашого народу. Виходячи з цих переконань, в ім'я дружби і щастя всіх народів, я — син свого народу … звертаюсь до ленінської партії з проханням: 
1. Народ мій принижений, ображений тим, що безвинно, без потреби і підстави висланий
з рідного краю. Поверніть його в рідний край — Крим. 
2. У народу відібрано рівноправність. Відновіть цю рівноправність, поверніть його в монолітну дружню сім'ю народів СРСР як рівноправний народ»



Татари йдуть по чорній паралелі, 
Що так глибоко перетяла Крим, 
Вернулися до рідної оселі, 
Де дим Вітчизни, гіркуватий дим…

Війна – це жахлива ситуація. Вона потребує мобілізації фізичних сил та психологічної перебудови. І тому, ніколи ніхто не знає, на її початку, - куди закине доля? І на чиєму боці буде та чи інша людина? 
Але, цілий народ ніколи не може стати зрадником! В цьому наша солідарність з кримськими татарами! Це закономірність, це є істина!

Немає коментарів:

Дописати коментар