середу, 12 травня 2021 р.

14 травня - День пам’яті українців, які рятували євреїв в роки Другої світової війни




2 лютого 2021 року ВР України встановила 14 травня 
Днем пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 6 000 000 цивільних осіб, з яких близько 900 000 євреїв, що проживали в Україні. Відомою була політика Вермахту відносно повного знищення євреїв як етносу. Тому після вторгнення нацистських військ на територію СРСР 22 червня 1941 року, айнзатцгрупи відкрито проводили масові розстріли людей цієї національності, влаштовуючи єврейські погроми, в яких брали участь і місцеві жителі. 

Наприклад, на початку серпня 1941 року, за свідченням ізраїльських та західних істориків, українська допоміжна поліція «відзначила» «день Петлюри», знищивши близько 5 000 львівських євреїв переважно з інтелігенції. 
Але війна ввела свої корективи щодо поведінки людей на окупованих нацистами територіях. 
Серед українців знайшлися люди, які, ризикуючи своїм життям, подали руку спасіння євреям та їх дітям. 
У свою чергу, Ізраїль вшановує рятівників неєвреїв і Меморіальний комплекс історії Голокосту «Яд Вашем» (Єрусалим) удостоює їх почесного звання «Праведник народів світу», що присвоюється від імені Ізраїлю відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953) представникам різних національностей та віросповідань. 
Справу про присудження звання Праведника розглядає спеціальна громадська Комісія, яку очолює суддя Верховного суду Ізраїлю. Відповідно до визначених критеріїв, громадська Комісія присвоїла це звання вихідцям із теренів, що нині входять до складу 44 країн світу.. Україна займає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу, які рятували євреїв на її території (після Польщі, Голландії та Франції). Таким чином, на січень 2020 року, серед українців звання «Праведника народів світу» удостоєно 2659 осіб. Також були присвоєні українцям - рятівникам звання «Праведник України» та «Праведник Бабиного Яру». 
Нині серед живих залишилось лише 20 таких українців… 

Шановні відвідувачі блогу! 

У фонді нашої бібліотеки є достатньо матеріалів, які висвітлюють тематику Голокосту під час Другої світової війни. Але ми звертаємо особливу увагу на твори документального плану Іллі Левітаса і пропонуємо флешбук на одну із самих важливих його книг «Праведники Бабиного Яру»


Немає коментарів:

Дописати коментар