неділю, 30 травня 2021 р.

30 травня - День емансипації жінок


 
День емансипе… Його відзначають 30 травня. Є дві версії виникнення свята:

цього дня 1431 року була спалена на вогнищі Жанна Д’арк, а 1932 року у Німеччині прийнято «Закон про юридичне становище жінок – чиновників».
Тож, емансипація жінок означає надання їм рівноправності у суспільному, трудовому та сімейному житті.
Жіночий феміністичний рух, особливо виражений наприкінці ХІХ – ХХ століть у різних країнах, сприяв зверненню уваги суспільства на положення жінок та їх вимоги.

На сьогодні жінки мають право голосувати на виборах, отримувати освіту, самостійно обирати роботу, займати керівні посади, створювати власний бізнес, будувати політичну кар’єру.
Але, взагалі, у різні епохи розвитку цивілізацій на Землі, серед жінок з’являлися особистості з сильним характером, гострим розумом, які досягли певних вершин завдяки цілеспрямованості, гнучкості, природньому таланту лідера. Вони дійсно ставали – особистостями, що захоплювали й підкорювали світ!
Наприклад, у всесвітній історії однією з таких, найбільш легендарних жінок,


стала цариця - фараон Мааткара Хатшепсут, яка одноосібно правила з 1525 (до н.е.) і до 1503 року, присвятивши свою діяльність відродженню держави.

Завжди надихатимуть нас образи Олександри Лісовської (Роксолани), яка потрапила до турецького полону наложницею, а потім стала дружиною й гідною радницею Сулеймана І Пишного – султана Османської імперії (ХVІ ст.) та, принаймні, трьох британських королев - Єлизавети І (1558 – 1603), Вікторії (1837 – 1901), Єлизавети ІІ, що керує Великою Британією з 1952 року…

Однією з найяскравіших емансипе ХХ століття була відома німецька актриса та модель Марлен Дітріх, яка ввела до жіночого гардеробу «чоловічий» брючний костюм…


Шановні користувачі та гості блогу!

Відеопідбірка «Жінка у чоловічому світі», що створена до Дня емансіпації жінок, містить інформацію про креативні особистості, які змінювали й змінюють світ!

Запрошуємо до перегляду!


Немає коментарів:

Дописати коментар