середу, 28 квітня 2021 р.


Великдень. Вітаємо!

Які б обмеження в Україні не чекали на верян у зв’язку з карантином, – 2 травня всі православні відзначатимуть одне із найсвітліших свят року - Великдень!
Українці відзначали його ще задовго до прийняття християнства на Русі і називали – Великдень, що означало великий день весняної перемоги над зимою; світла над темрявою; торжества життя над смертю. 
З приняттям християнства, за однією із легенд, було вкладено інше поняття: коли народився Христос, сильно світило сонце і стояли довгі дні: як зійде сонце в неділю вранці, то зайде у суботу ввечері…Ось і Великдень… 
Здавна було прийнято пекти великодні "бабки" і прикрашати яйця, що на сьогодні є - кулічі, паски, писанки й крашанки.

Шановні відвідувачі блогу ! 
Саме про писанки ми підготували для вас інформацію та відеоподкаст «Котилася писанка з гори на долину».


Ритуальні яйця в українській культурі мають давню історію: найдавніші з них - керамічні писанки датуються періодом Київської Русі. Існують письмові згадки про розписування сирих яєць! Вже наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, писанкарство поширилось всією територією України, але почало занепадати з приходом радянської влади, яка вважала писанку церковним атрибутом…




Хоча, у 1960 – 1970 –х роках писанкарство активізувалося у межах Західної України, де розписні великодні яйця виготовляли на замовлення та продавали на ярмарках.
Тоді ж масово поширилися дерев’яні сувенірні писанки, розфарбовані аквареллю та розраховані переважно на туристів. 
Із здобуттям Україною незалежності, люди згадали власні національні традиції, і, відтак, писанкарство відродилося і до нас повернулися великодні звичаї. 
Тож, писанка – яйце, декороване традиційними символами, які пишуться воском й барвниками. 
Кожна людина, хоч раз у житті, намагалась зробити писанку власноруч. Це робота цікава і в кожному регіоні України техніка виконання писанки традиційно своя; розписували же яйця завжди лише жінки! Що ж треба для виготовлення писанки? 
Писачок, фарби, яйце, віск, свічка та посуд для розведення фарби… 
Дивіться за цим посиланням, щоб навчитись майстерності: 


Пропонуємо вашій увазі відеосюжет «Котилася писанка з гори на долину»!




Це треба знати!



1.1987 року на Івано - Франківщині у м. Коломия був відкритий перший в Україні музей писанок, який навіть зовні, виглядає як великоднє яйце! Висота цього гігантського яйця сягає 13 метрів. Це єдиний музей мистецтва писанкарства у світі і поки що, найбільша писанка на планеті! Цікаво, що в музеї зібрано понад 12 тисяч писанок з усього світу!





2.У сакральному місці на острові Хортиця (поблизу Запоріжжя) розташований оригінальний пам'ятник писанці. Встановлений він на давньому святилищі, яке археологи датують 3-2 тисячоліттям до н.е. Саму писанку створили з матеріалу, доставленого з Янцівського гранітного кар`єру, і орнамент цього яйця непостійний, тому що художники час від часу змінюють розпис!
Насправді українські писанки – це шедеври народної творчості, це приклад віри в прекрасне майбуття , це надія на вічне сонце і життя під ним! Українська писанка, як і вишиванка, варта того, щоб її шанувати , не загубити і переймати техніку її виконання у наших батьків!

Всіх громадян України зі святом!

Використані електронні посилання

Відеосюжет «Котилася писанка з гори на долину» підготували завідувач відділу обслуговування бібліотеки ім. М. Т. Рильського Олена Покровка та завідувач бібліотеки Тамара Пономарьова

Немає коментарів:

Дописати коментар