неділю, 4 квітня 2021 р.

«Нове сприйняття НАТО в Україні»
Ал’янс заснований 4 квітня 1949 року у США з метою захисту миру і стабільності. Організація Північноатлантичного договору або НАТО – міжнародна організація, військово – політичний союз 29 держав Північної Америки і Європи, які дотримуються договору, підписаного у Вашингтоні; безпосередньо пов’язаний з подіями, що відбувалися у світі після Другої світової війни. Документ підписали представники урядів Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, США, Франції, та Португалії. Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн – членів з використанням політичних і військових засобів.


Відносини України з НАТО почали розвиватися після здобуття нею незалежності у 1991 році, а у 1993 році представник України вперше взяв участь у Робочій групі високого рівня Ради північноатлантичного співробітництва. 7 лютого 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції про курс України на вступ до ЄС і НАТО. За останні п’ять років збройні сили України навчилися діяти в режимі реальних бойових дій, а розвиток обороноздатності став пріоритетним для нашої країни. За мету поставлено створити нову українську армію, побудовану за стандартами НАТО: від калібрів стрілецької зброї і тактики бою до захисту довкілля, авіаційної безпеки і зберігання боєприпасів. Країни НАТО активно допомагають Україні: тільки у 2018 році ми отримали від партнерів летальну зброю та інші військові засоби на суму понад 45 мільйонів доларів. Особливо зацікавлені у допомозі США, Литва, Чехія, Німеччина, Австралія, Велика Британія і Канада.


На сьогодні Україна є єдиною країною – партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її проводом. Українські миротворці виконували завдання у складі міжнародних сил безпеки в Косові, Тренувальній місії НАТО в Іраці, Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. Україна приймає участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля».
У відпрацюванні програмних документів щодо подальшого розвитку Збройних сил України, використовуються методології держав-членів НАТО.

Взагалі, консультації та співпраця між Україною та НАТО охоплюють широке коло питань , які були визначені Хартією від 1997 році та Планом дій від 2002 року і керує їх виконанням Комісія Україна – НАТО (КУН).
З метою формування всебічного світогляду у вихованні молоді, в Україні розробили й презентували для студентів і школярів перший «Підручник з НАТОзнавства», який висвітлює діяльність Північно – Атлантичного альянсу як безпекового блоку й організації, що взяли за основу своєї діяльності міжнародне право, демократичні цінності та права людини.
Поступово громадяни нашої країни починають усвідомлювати необхідність у членстві з Альянсом і позитивно ставляться до розвитку відносин з НАТО

Немає коментарів:

Дописати коментар