четвер, 1 квітня 2021 р.

Шановні читачі дитячого відділу, батьки, відвідувачі блогу!

2 квітня, в день народження видатного казкаря Ганса Християна Андерсена , з легкої руки німецької письменниці Елли Лепман , увесь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Цього року це мало відбутися 54 –й раз.


Кожного року одна з країн на конкурсній основі отримує право стати організатором проведення цього свята. Країна-спонсор визначає тему, запрошує відомого художника-ілюстратора для створення Плакату, і популярного автора, який звертається з Посланням до дітей світу.
Кожні 2 роки у цей день вручається головна і найпрестижніша нагорода – Міжнародна премія імені Андерсена, яку називають «Малою Нобелівською премією».

Для нашої бібліотеки, як і для решти бібліотек країни, - цей день особливий, хоча трохи затьмарений реаліями часу.
Під час вимушеної ізоляції ми хочемо звернутися до вас словами видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка :

« Мої маленькі читачі – це рідні улюблені діти. Тому мене дуже непокоїть, коли дітлахи віддають перевагу комп’ютерним іграм, телебаченню, а не книжці.
Із великої кількості книжок, написаних вітчизняними і зарубіжними письменниками, я сам дізнавався про різні країни, відкривав для себе дещо нове, пізнавав добро і зло, поринав у фантастичні мрії, і тому мені дуже хочеться, щоб юні читачі також зачитувались творами Марка Твена, Жуля Верна, Майн Ріда і багатьох інших авторів.

Читайте, читайте і ще раз читайте!»
Пропонуємо вашій увазі підбірку книжок «золотого фонду» дитячої літератури, які наявні у нашій бібліотеці.

Пригоди Барона Мюнхаузена /переказ Т. Вакуленко;мал. В. Харченко.- Харків.- ВД "Школа",2019.- 192 с.


ПРИГОДИ БАРОНА МЮНХАУЗЕНА
«Ці записи, власноруч зроблені відомим мандрівником Йоганном фон І ….було знайдено серед його речей, які він забув 17….року готелі міста Ганновер»


Отож приготуйтеся дізнатися з перших вуст про численні пригоди та мандрівки барона. Вони вже кілька століть захоплюють уяву і дітей, і дорослих – ще б пак, адже ці історії дійсно незвичайні, дивовижні, а головне, як каже сам барон Мюнхаузен, - правдиві


ПЕППІ ДОВГАПАНЧОХА

Ліндгрен А. Пеппі Довгапанчоха: повість.- Київ: Рідна мова, 2018.- 112с.

Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, - фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірна сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді мерщій розгорни книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндгрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи – доньки капітана, який став найсправжнісіньким негритянським королем



ДИВОВИЖНІ МАНДРИ НІЛЬСА З ДИКИМИ ГУСЬМИ

Лагерлеф С. Дивовижні мандри Нілься з дикими гусьми: Повість - казка.- Київ.- Махаон- Україна, 2005.- 208с.


Повість – казка знаменитої шведської письменниці , лауреата Нобелівської преміїСельми Лагерлеф про дивовижну подорож сільського хлопчика Нільса Хольгерсона з дикими гусьми – одна з найулюблених книжок дітвори у всьому світі. Неймовірні пригоди, чудесні перетворення цікаві жарти тримають читача у приємній напрузі з першої до останньої сторінки

ЧАРІВНИК КРАЇНИ ОЗ

Баум Л. Чарівник країни Оз/Ліман Френк Баум.- Харків: Фоліо,2019.- 213с.

Ця повість-казка написана Ліманом Френком Баумом виключно для розваги дітлахів. «….якось ураган підняв хатинку з дівчинкою Дороті та песиком Тото і закинув у країну Оз. Дороті дуже хотіла повернутися додому в Канзас, де на неї чекали дядечко Генрі і тітонька Ем. По дорозі вона зустріла Опудала, Залізного Лісоруба та Лякливого Лева – і вони разом вирушили до чарівника Оза…»
Відкривай мерщій книжку і дізнавайся про подальші пригоди головних героїв





Подорож Аліси

Буличов К. Подорож Аліси:Фантастична повість.- Київ.- Школа, 2005




Головна героїня фантастичної повісті одного з найпопулярніших фантастів Кіра Буличова – дівчинка з ХХІ століття Аліса , яка разом зі своїми дорослими друзями мандрує на інші планети і з якою стаються неймовірні події.
Які саме подїї – дізнайся, прочитавши книгу



СІМ,Я ДИКОЇ КАЧКИ


Гуцало Є. Сім'я дикої качки:вибр. твори.- Київ: Знання, 2019.- 255с


Ця повість належить перу одного з найталановитіших українських письменників – Євгену Гуцало. Автор захоплює читача дивовижним умінням побачити красу навколишнього світу. Разом з героями книжки пропонуємо вам пережити їхні захоплення й відкриття , перші перемоги і втрати. Адже людина, навіть якщо їй зовсім небагато років, має навчитися сама приймати важливі рішення й уміти відповідати за власні вчинки




МЕРІ ПОППІНС

Треверс П. Мері Поппінс:Повість - казка.- Київ:Школа, 2004.- 269с.




Чи знаєте ви, хто розуміє мову звірів і птахів, дерев та вітру? А хто може одним лише поглядом змусити речі рухатися? Хто вміє літати на парасольці? Ні, це не якийсь чародій чи фокусник. Це найелегантніша , найідеальніша, найдивовижніша в світі няня і взагалі дуже достойна особа – Мері Поппінс.
Не вірите?



БІЛЕ ІКЛО

Лондон Д. Біле ікло/Пер. з англ. - Київ:Компанія ОСМА, 2015.- 352с.



У гостросюжетних творах американського письменника розповідається про виживання людини у суворих умовах Півночі. Описано дружбу і безкорисливість, підступність і зраду, мужність і відвагу, величезну силу волі і любов до життя





НЕСТАЙКО В, НАЙНОВІШІ ПРИГОДИ КОЛЬКА КОЛЮЧКИ ТА КОСІ ВУХАНЯ

Нестайко В. Найновіші пригоди Колька Колючки та косі вуханя.- Київ: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2008.- 158

Ця книжка буде цікавою не

тільки тим, що ви знову

зустрінетеся зі своїми

улюбленими героями, а тим,

що ще ніколи книжку

знаменитого письменника не

ілюстрували діти. Точніше,

люстрували, але тільки для

себе. А цього разу – для всіх! І

ці художники – ваші ровесники!


МАЛЕНЬКИЙ ПРИНЦ
Сент - Екзюпері А. Маленький принц Київ: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2015.- 62 с.


Видатний французький письменник Антуан де Сент Екзюпері був відважним льотчиком . Одного разу на своєму маленькому поштовому літаку він перелетів Атлантичний океан. Це був світовий рекорд. Якось письменник зазнав аварії над Лівійською пустелею . Доки він десять днів ремонтував свій літак, до нього навідувався маленький пустельний лис. Вони заприятелювали. Згодом після цієї пригоди Екзюпері написав свій найгеніальніший твір – казку « Маленький принц» , яку, за його словами, він присвятив своєму дорослому приятелеві, обгрунтувавши це тим, що всі дорослі колись були дітьми.
Хоч мало хто про це пам’ятає!

Немає коментарів:

Дописати коментар