понеділок, 12 квітня 2021 р.

12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос. «Леонід Каденюк, перший космонавт незалежної України. «Місія – космос»

Дві речі не перестають 
приводити мене в здивування — 
зоряне небо над головою і моральний 
закон всередині нас 
Імануїл Кант


З сивої давнини люди з захопленням та благоговінням задивлялися у небо; найрозумніші із них вивчали зорі, комети, метеорити… І лише, коли 12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» здійснив космічний орбітальний обліт Землі, тривалістю 108 хвилин, стало ясно – людство зробило величезний крок до освоєння Неба!

Саме у цей день, за рішенням Міжнародної авіаційної федерації і космонавтики та за рішенням 65 – ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, відбувається Міжнародне святкування польоту людини в космос.
Після Юрія Гагаріна у космічному просторі побувало близько 600 землян різних національностей. Вони виходили у відкритий космос, виконували наукові експерименти. 
12 квітня Україна святкує й День працівників ракетно – космічної галузі, який був встановлений Указом Президента України від 13 березня 1997 року. 
В історію та розвиток космонавтики СРСР визначний внесок зробили українські науковці, що дозволило Радянському Союзу стати провідною космічною державою.


Безумовно, найвідомішим українцем, який мав відношення до космосу, був Сергій Корольов, який народився у Житомирі: запуск першого супутника Землі й перший політ людини в космос пройшли за його ініціативою і під його керівництвом.

Першим українцем, який побував в космосі, став уродженець Білоцерківщини Павло Попович, його політ був третім (1962 рік): він провів на орбіті три дні і до кінця життя не забував свого українського коріння.


Одесит Валентин Глушко є творцем рідинних реактивних космічних двигунів; під його керівництвом створено проект космічного комплексу «Енергія» - «Буран».

А полтавчанин Юрій Кондратюк ще на початку ХХ століття розрахував оптимальну траєкторію космічного корабля для польоту на Місяць. Пізніше його розрахунки використало космічне агентство NASA у місячній програмі «Аполлон»; запропонована ним троєкторія отримала назву «траси Кондратюка».

Офіційно першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, який у 1997 році увійшов до складу міжнародного екіпажу американського шатла «Колумбія» і перебував на орбіті 15 днів. Цьогоріч йому б мало виповнитися 70 років. Леонід Костянтинович народився 28 січня 1951 року у Чернівецькій області в сім’ї сільських вчителів. У своїй книзі «Місія – Космос», надрукованій у 2009 році, він написав, що мріяв стати космонавтом з моменту польоту Юрія Гагаріна! - «Завдяки технічним засобам, ми змогли подолати тяжіння своєї планети та вирватися у Космос. Це мало Вселенське значення».

Радимо всім прочитати книгу Каденюка!

Леонід Каденюк Місія – космосю.– Київ: Пульсари, 2009.

Це емоційно насичена розповідь першого космонавта незалежної України про політ у космос 1997 року в складі екіпажу корабля "Колумбія". У виданні вміщено описи етапів польоту, портрети його учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце в ньому планети Земля та відповідальність людини за її майбутнє. "У мене було відчуття незавершеності польоту, наче я не здійснив ще щось дуже важливе. І я вирішив все те, що бачив у космосі, викласти на папері. Я довго писав книгу й багато переписував, щоб чіткіше передати ті відчуття, але вони не піддаються словам»…

Цікаві факти про Космос очима космонавтів

 З ілюмінаторів свого корабля космонавти розрізняють єгипетські піраміди, великі аеропорти, міста на Землі. А ось Велику Китайську стіну, всупереч існуючій думці, з космосу не видно; 


- Під час польотів космонавти часто помічають раптові спалахи світла. Це радіація, яка дуже шкідлива для очей… 

- на орбіті Сонце сходить і заходить кожні 90 хвилин. За цей час космонавти спостерігають схід найближчої до нашої планети зірки 16 разів! 

- у такому «ненормальному» режимі, космонавти намагаються жити за природним для них часом – земним; 

- у космосі люди хворіють на «космічну хворобу», коли вестибулярний апарат веде себе суперечливо й незрозуміло де твої руки, де ноги?

- за всю історію космонавтики в космосі ніхто не загинув. Всі нещасні випадки відбувалися при стартах з Землі або при спуску з орбіти. Всі загиблі космонавти (18 осіб) загинули в атмосфері; 

- Олексій Леонов став першим космонавтом, який вийшов у відкритий космос в 1965 році. Ця подія загрожувала його життю: космічний скафандр раптом збільшився і став перешкоджати поверненню на корабель. Леонову вдалося видалити зайвий тиск; 

- у людей, що повернулися з космосу, збільшується зріст ( в середньому 5-8 см). Це викликано тим, що на хребет в невагомості впливає знижений тиск; 

- повернення на Землю для космонавтів – друге народження, як вони самі кажуть. І правда – провівши на орбіті багато днів, їх м’язи атрофуються і тому їм доводиться знову їх розвивати. 

На питання: «Що вас стурбувало найбільше? Леонід Каденюк відповів: «Тоненький прошарок атмосфери, який огортає Землю. Він такий блакитний, особливо коли подивитися на проекцію оцього прошарку на тлі космосу. Побачивши це вперше , відчув якійсь розпач: невже в такому тоненькому прошарку існує життя на нашій планеті? 
Саме у космосі розумієш, наскільки недосконале суспільство, як воно неправильно живе…»


Коли космонавта питали, навіщо літати в космос, він відповідав:
Щоб покращити життя на Землі! Адже все пов’язано зі вселенським простором, починаючи від сільського господарства, медицини і закінчуючи високими технологіями. 
Тож, людство продовжує вивчати космос, і хто знає, може, через кілька сотень років, люди дійсно будуть населяти інші планети… 

Для юних читачів пропонуємо книжки за тематикою «Дітям про Космос»:


Український космос/ Упор. Валерій Чередниченко, Сергій Грабовський ; Художник Віктор Гаркуша – Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2009. 

Джородж і таємний ключ до Всесвіту; Джордж і скарби космосу: Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ ; художник Ґаррі Парсонз / Переклад з англійської Ганни Лелів. – Львів: ВСЛ, 20 

Пол Брекке Наша життєдайна зірка – Сонце / Переклад з норвезької Наталі Іваничук. – Київ: Грані-Т, 2014. 

Історія космічних досліджень. Луї Стовелл / Пер. з англ. Руслана Фещенко ; художник Пітер Алан. – Київ: Країна Мрій, 2011. 

Галілей та перша зоряна війна. Лука Новеллі / Переклад з італійської Олени Кругликової. – Київ: К.I.C., 2016. 

Зірки і макові зернята. Романа Романишин, Андрій Лесів. – Львів: ВСЛ, 2013

Використані електронні посилання: 
https://dovidka.biz.ua/leonid-kadenyuk-biografiya-korotko 
https://www.slovoidilo.ua/2017/04/12/infografika/suspilstvo/den-kosmonavtyky-vnesok-ukrayiny-pidkorenn 
https://mykniga.com.ua/poradi/citati-i-aforizmi-pro-zirki.html


Годину цікавих повідомлень «Леонід Каденюк, перший космонавт незалежної України. «Місія – космос» 
підготували завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Тамара Пономарьова та завідувач відділу обслуговування Олена Покровка

 

Немає коментарів:

Дописати коментар