четвер, 16 лютого 2023 р.

«Найкраща мова єднання»

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

  
Пані Наталя та Олена 

 

21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, з приводу мовних конфліктів населення, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану ( Бангладеш)1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників. Тож, за пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 першим міжнародним днем рідної мови. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на етнос, менший 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, якими розмовляють менше як 100 осіб, не задокументовані.
В Законі України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухваленому Верховною Радою від 25 квітня 2019 року, в ст.1,ч.8 зазначається «українська мова як єдина державна мова виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України».
З 16 по 22 лютого з метою залучити користувачів до інформації з історії, розвитку української мови, її граматичної основи, лексики, стилістики, орфографії, а також інших мов світу, в бібліотеці демонструватиметься книжкова виставка - роздум «Найкраща мова єднання», яку 16 лютого презентувала для відвідувачів провідний бібліотекар Людмила Леванюк



Пані Оксана з онуком Владиславом

Пані Людмила та Надія


Родина Телевних - Денисенко

Особливу увагу було приділено розвитку мов корінних народів та національних меншин нашої країни, які мають рівні права щодо вивчання державної та розвитку рідної мови. Лейтмотивом презентації стали слова «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави»



Пан Юрій


Пані Людмила та пан Микола

 

Немає коментарів:

Дописати коментар