четвер, 2 лютого 2023 р.

«Батько фантастичного роману»

8 лютого - 195 років від дня народження Жуля Верна (1828-1905), французького письменника


Жуля Верна – письменника – фантаста, драматурга, географа , мадрівника по праву називають лицарем науки, родоначальником жанру наукової фантастики при тому, що він, не маючи спеціальної освіти, був обраний до Географічної спілки Франції.
У значній кількості мемуарів учених є свідчення про те, що Верн сприяв проясненню мети досліджень, допомагав у виборі життєвого шляху, був співавтором відкриттів: зі 108 наукових прогнозів – в наш час здійснилися 64 – винятковий результат.
Його твори перекладені на 148 мов світу, поступаючись лише творам Агати Крісті.
За мотивами Верна поставлено до 200 – т художніх кінострічок. Верн цікавий тим, що особисто подорожував, збираючи матеріал для майбутніх творів (картотека письменника складалась із 20 ти тисяч зошитів, що містили в собі матеріали за різними галузями знань).

В читальній залі бібліотеки організована виставка – портрет та проведено 2 лютого книжкову подорож за романами Жуля Верна «Батько фантастичного роману». Для цього використано деякі твори письменника із серії «Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах - «Світовид», а саме найвідоміші із них «20 000 льє під водою», про відважного капітана Немо та його пригоди на підводному кораблі «Наутілус»; «Діти капітана Гранта», де діти вирушають на пошуки батька, шотландського патріота, що бунтує проти поневолення Шотландії Англією та бажає створити колонію на одному

з островів Тихого океану; «Таємничий острів» - п’ятеро американців потрапили на безлюдний острів, здійснюючи сміливу втечу з полону. Озброєні лише знаннями, активні та працьовиті, власними руками добувають все необхідне для існування




Немає коментарів:

Дописати коментар