пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Контингент високого ґатунку

            

Згідно Указу президента від 11 лютого 2004 року №180/2004, Україна щорічно відзначає 15 лютого День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Тільки після Другої світової війни Збройні Сили СРСР, до складу яких входила Україна, брали участь у 24 локальних війнах, збройних конфліктах на території 16 іноземних країн, виконуючи інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку.
1962 року світ стояв на порозі катастрофи ядерної війни : розгорівся конфлікт між СРСР та США, відомий як «Кубинський привід Третьої світової війни». В ході цієї конфронтації США використали стратегію «Анаконди», взявши під контроль євразійське узбережжя і оточивши таким чином військові бази СРСР з півдня, заходу, сходу.
У відповідь  СРСР розробив операцію «Анадир» щодо прориву «кільця Анаконди», в ході якої на Кубі радянська армія розгорнула 24 пускові установки для ракет Р -12, Р-14 з середньою дальністю 4500 км. Опинившись в положенні рівної небезпеки, СРСР і США сіли за стіл переговорів і дійшли висновку - величезний ядерний потенціал, здатний знищити будь - яку країну,  на випадок початку ядерної ракетної війни не зможе захистити свій народ. Так було започатковано процес ядерного роззброєння. На Кубі в локальних сутичках загинуло 15 громадян України…
Наймасштабнішою, найтрагічнішою подією повоєнного часу вважається війна в Республіці Афганістан (1979 – 1989), в якій кожен четвертий учасник – наш співвітчизник, а кожний четвертий з тих, хто загинув – громадянин України.
За даними офіційних джерел, в афганському пеклі загинули понад п’ятнадцять тисяч солдатів; для України – це до чотирьох тисяч загиблих; 80 осіб пропали безвісти чи опинилися в полоні.
Поряд з нами живуть до ста тисяч ветеранів афганської війни, понад шість тисяч залишились інвалідами.
15 лютого 1989 року вивели основні регулярні війська з цієї країни, і саме ця дата стала Днем вшанування всіх учасників бойових дій на території інших держав.
Армія будь – якої країни завжди захищає її інтереси. На той час українські військовослужбовці з честю виконували військовий та інтернаціональний обов’язок.
Після здобуття Україною незалежності, наші військові фахівці стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року понад 44 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у 27 міжнародних операціях та місіях різних регіонів планети.
Важливим завданням суспільства було і залишається – вміння поважати тих, хто вірний присязі та захищає країну, її територіальність, цілісність й виконує миротворчу місію на території дружніх країн.

Вітаємо всіх ветеранів з пам'ятною датою і пропонуємо відео презентацію

«Контингентвисокого ґатунку»






Немає коментарів:

Дописати коментар