понеділок, 25 січня 2021 р.

«Навіщо нам пам’ятати Голокост?»

27січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Пам’ять про Голокост необхідна, щоб наші діти ніколи не були жертвами, катами або байдужими спостерігачами

Бауер, ізраїльський історик

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 "Пам'ять про Голокост", що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Як повідомляє Український інститут національної пам’яті, саме у цей день, 27 січня 1945 року, солдати Радянської Армії 1 – го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Польща).


За час існування цього концтабору у ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйонів людей.
Сумний довгий список продовжують табори смерті, що створили нацисти до і під час Другої Світової війни- Собібор, Бухенвальд, Дахау, Маутхаузен, Майданек, Терезіенштадт, Баніца, Белжец, Бозене, Хаммельбург, Сирецький табір, Плашов, Хаммельбург…

Жертвами стали європейці - представники різних національностей , віросповідань, соціального статусу, але 1933 – 1945 роки стали для євреїв Європи - Шоа (катастрофою), що являє собою планове знищення єврейського етносу, в результаті якого загинуло до шести мільйонів осіб. Скільки пролилось безвинної крові, скільки загублених життів, скільки жаху, принижень та знущань…
Історичні факти, архівні документи, кіноархіви, фото світлини, спогади очевидців є незаперечним доказом злодіянь, свавілля, катувань, злочинних медичних експериментів над людьми!

Наприклад, польська журналістка Северина Шмаглевська – в’язень жіночого концтабору Біркенау видала документальну історію «Дим над Біркенау», в якій розповіла про кричущі, нелюдські жахи германського фашизму. Узниця свідчила в Нюрнберзі про те, що над жінками знущались, вони важко працювали, однак мали мізерне право на лікування – на території був шпиталь, а полонені доктори лікували ув’язнених, але єврейки мали бути або здоровими, або страченими…

В Європі євреїв заганяли у гетто, з часом могли відправити для знищення у газові камери; на українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах.

«Акції зачисток» уперше проводилися айнзацгрупами на території окупованої Галичини. Протягом тижня тільки у Львові загинуло до 6000 тисяч євреїв. Згодом, «остаточне вирішення» призвело до страти 610 000 євреїв у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия.
Чи треба це пам’ятати? Чому сьогодні постає це питання? Здавалось би, все зрозуміло – це не повинно повторитись… Але дехто спростовує події Голокосту, стверджуючи , що це просто легенда та вигадка щодо тотального знищення людей.
Наша бібліотека націлює відвідувачів на вивчання цієї тематики, адже треба знати історію, щоб будувати вільну державу без ненависті і упередженого відношення до інших національних меншин країни. І остаточно зрозуміти – Голокост був.

З 26 по 29 січня для відвідувачів абонементу буде проводитись книжковий огляд за виставкою «Навіщо нам пам’ятати Голокост?»
, на якій будуть представлені видання документального, художньо – документального, публіцистичного плану що висвітлюють події Голокосту, зокрема, тотального знищення євреїв, ромів, свідків Ієгових тощо.

Радимо прочитати



Круглов А. И. Энциклопедия Холокоста: Еврейская энциклопедия Украины/Ред.: И. М. Левитас - Киев, 2000.- 224с. 

Перша робота в Україні, яка дає найбільш повну і загальну картину знищення фашистами та їх прибічниками еврейського населення України. Книга розрахована на читача, який цікавиться історією Другої Світової війни, особливо її найбільшою трагічною сторінкою – стратою мирного населення на окупованих територіях

Джеральд Грин Холокост. Роман/ пер. с англ. Под ред.И. Бегуна.- Москва: ДААТ/Знание, 2000 -445с.

У центрі роману долі двох родин – доктора Вайса і Еріка Дорфа, німецької та єврейської родин. Вони були добрими сусідами, поки нацисти не розпочали переслідувати євреїв…

Бабий Яр: человек, власть, история. Документы и материалы: В 5кн. /Общественный комитет по увековечиванию памяти жертв Бабьего Яра и др.- Киев: Впешторгиздат, 2004 – 585с.

На основі аналізу документальних джерел публікуються статті, присвячені проблемам локалізації місць страти та поховань під час німецької окупації 1941 – 1943 років, а також, історії забудови та заселення цієї території. Вперше публікується підбірка текстових, картографічних, фотодокументів, згрупованих за хронологією і тематиці.

Винничук Ю. П. Танго смерті: роман / Ю. П. Винничук. – Харків: Фоліо, 2013. – 379 с. 

"Танго Смерті" - пригодницько-містичний твір про дружбу чотирьох львів'ян на тлі Голокосту,влаштованого нацистами у Львові

Із книги Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр»:
"Ми тільки чули кулеметні черги через різні проміжки :та - та -та, та-та...Діва роки з дня в день я чув, іце стоїть у моїх вухах сьогодні. Під кінець над яром піднявся важкий, масний дим. Він ішов звідти тижнів три".

Нелюдське явище Голокост, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, незліченої кількості представників інших нацменшин, породжене фанатизмом, расизмом, які панували тоді у фашистській Німеччині – не повинно повторитися!


При написанні статті використані літературні , електронні джерела, матеріали книжкової виставки (рекомендований список літератури), організованої в бібліотеці; фотосвітлини книжкової виставки

Анна Франк: Щоденник/ пер. Михайла Тупайла.- Київ, 1995.-264с. 
Арад И. Катастрофа еврейского еврейства(1933 – 1945): Сборник статей:Иерусалим: Яд Ва – Шем, 1990.- 165с. 
Бабий Яр: к пятидесятилетию трагедии 29,30 сентября 1941 года издательство «библиотека – Алия», 1991.-184с. 
Бабий Яр: человек, власть, история. Документы и материалы: В 5кн. /Общественный комитет по увековечиванию памяти жертв Бабьего Яра и др.- Киев: Впешторгиздат, 2004 – 585с. 
Винничук Ю. П. Танго смерті: роман / Ю. П. Винничук. – Харків: Фоліо, 2013. – 379 с.
Горовский Ф. Я., Хонигсман Я.С. Евреи Украины (Краткий очерк истории).- Киев, 1995 -271с. 
Джеральд Грин Холокост. Роман/ пер. с англ. Под ред.И. Бегуна.- Москва: ДААТ/Знание, 2000 -445с.
Круглов А. И. Энциклопедия Холокоста: Еврейская энциклопедия Украины/Ред.: И. М. Левитас - Киев, 2000.- 224с. 
ЛевитасИ. М. Герои и жертвы.- 2-е изд., перераб. И доп.- Киев, 2001.-191с. 
Левитас И. Калейдоскоп памяти.- Киев,2011.-269с. 
Левітас І. Праведники Бабиного Яру/пер. з рос. С. Герус. – Київ: Етнос, 2008.- 368с. 
Мирский Р. Я., Найман А.Я. Знаменитые евреи Украины.- Киев, 2009.-95с. 
Мирський Р. Я., О. Я. Найман О. Я. Юдофобія проти України(старі забобони і модерні вигадки): вид. друге,- Київ, 2000.- 119с. 
Найман А. Я. История евреев Украины.- Киев, 2002.- 496с. 
Хонигсман Я. С., Найман А.Я. Євреї України: короткий нарис історії/ За заг.наук. ред.Ф. Я. Горовського.- Київ:НМК, 1993.-176с.https://cibs.ubs.edu.ua/wp-content/uploads/2017/01/holokost.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар