вівторок, 12 січня 2021 р.

«Письменник життя та боротьби»

12 січня - 145 років від дня народження Джека Лондона (1876-1916), американського письменника

Зрештою, людині дане лиш одне життя — чому ж не прожити його як слід 
                                                Джек Лондон

Джек Лондон відомий у всьому світі як автор пригодницьких оповідань та романів. 
Перше плавання на промисловій шхуні у берегів Японії та Берингового моря дало Джеку Лондону багато яскравих вражень, які лягли в основу багатьох його морських розповідей, зокрема, за перший нарис





«Тайфун біля берегів Японії», він отримав першу премію однієї з газет Сан-Франциско і це стало початком його літературної кар’єри.
Основою оповідань, які принесли Лондону успіх і славу, стали мандрівки (1897) на Клондайк та повернення на човні по Юкону до Берингового моря (майже 2500 км), де він наслухався чисельних історій і приповідок про життя золотошукачів.




До ювілейної дати письменника у читальній залі бібліотеки з 12.01 по 14.01 з метою допомоги учням у самостійному опануванні програмного матеріалу під час дистанційного навчення, організовано виставку – персоналію «Письменник життя та боротьби», де представлено найвідоміші твори письменника з фонду нашої бібліотеки.



У творчому доробку Джека Лондона 16 збірок. Особливу популярність принесли «Син вовка» (1900), «Бог його батьків»(1901), «Чоловіча вірність»(1904).
Читачі сприятливо сприйняли перші романи Лондона «Дочка снігів» (1902), «Морський вовк » (1904) , «Гра» (1905); згодом, вісім романів були успішно екранізовано.

 

Радимо прочитати:

Лондон Дж. Белый клык; Зов предков: Повести; Дети мороза; Мужская верность: Рассказы: Пер. с англ./Худож. В. А. Звольский.- Харьков: Фолио, 1994.- 526с.

Розповіді про Аляску, так звані повісті північного циклу, принесли визнання їх автору героїчною тематикою, величними пейзажами, гострими ситуаціями; описами боротьби за золото, але головним є зображення боротьби за людські душі. Людина, совість якої не замерзає навіть при лютих морозах, - ось справжній герой ранніх творів Лондона. 




В анімалістичних повістях «Біле ікло», «Поклик предків» розповідне мистецтво письменника досягло досконалості.

Лондон Дж. Жага до життя: збірка оповідань.- Київ: Форс Україна, 2019.- 96с.


В оповіданнях йдеться про цікаві мандрівки, ризиковані пригоди й суворі випробування, які сам автор пережив замолоду на засніжених теренах американської Півночі. З низки власних вражень автора та історій, які повідали старожили цього краю, на сторінках книги Джек Лондон створює особливий, неповторний у своїй мовчазній і аскетичній красі світ – світ, де нестерпний холод лише розпалює людські пристрасті, де легко наживаються статки і однієї миті розбиваються останні надії, де виковуються характери і непоправно ламаються долі; світ, де людина і природа знову і знову випробовують одне одного на міцність і де наперекір крижаному диханню смерті люди і звіри невпинно рухаються вперед, бо їх вабить незнищенна жага до життя

Лондон Дж. Мартін Іден: Роман/Пер. З англ. М. Рябової; Передмова і примітки Н. д. Білик.- Харків: Фоліо, 2004.- 383с.


«Мартін Іден» - автобіографічний роман Джека Лондона. Випадкова зустріч із студенткою університету Рут Морз – дівчиною із заможної сім’ї – змінює життя моряка Мартіна Ідена. Він мріє стати письменником і починає завзято займатися самоосвітою. Природній талант і напружена праця дозволили Мартіну здійснити мрію. Але, досягнувши мети, він відчуває себе спустошеним. Втративши старий рай (море, кубрик), нового він не знаходить. Що ж передбачив автор у трагічному фіналі роману?
Багатогранний талант приніс успіх Джеку Лондону і в написанні утопічних та науково – фантастичних оповідань.

 

«Голіаф», «Ворог всього світу», « Алая чума"
«Когда мир был юн» та інші приваблюють оригінальністю стилю, багатством уяви і неочікуваними поворотами. Розвинена інтуїція та життєві спостереження дали змогу Лондону передбачити і яскраво відобразити наступ епохи диктаторів і соціальних потрясінь, світових війн і жахливих винаходів, що загрожують існуванню людства

Немає коментарів:

Дописати коментар