середу, 20 січня 2021 р.

«Мудрий батько німецької казки»


24 січня - 245 років від дня народження Ернста-Теодора-Амадея Гофмана (1776-1822), німецького письменника-романтика, музичного критика, диригента, композитора, художника-декоратора.
Майбутній представник літературного романтизму Ернст Гофман народився у Кенігсберзі у сім’ї чиновників, але батьки розлучилися і з трирічного віку дитину виховував дядько – юрист за професією. Це мало вплив на Ернста; у 1800 році він закінчив курс юридичних наук у Кенігсберзькому університеті і пов’язав своє життя з державною службою. У вільний час займався музикою й малюванням. 
Він став одним з основоположників романтичної естетики, представляв музику, як «невідоме царство», що розкриває людині сенс його почуттів і пристрастей. Гофману належить романтична опера «Ундина» (1813), симфонії, хори, камерні твори та інше.

Як літератор - Гофман класичний романтик.
З 21 по 25 січня на дитячому відділі бібліотеки організовано виставку – персоналію, присвячену Ернсту Гофману «Мудрий батько німецької казки». 
У його новелах, повістях «Золотий горщик» (1814), «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер» (1819), романі «Еліксир диявола» (1816) - світ представлений видимим в двох планах: реальному і фантастичному, причому, фантастичний постійно вторгається в реальний (феї п’ють каву, чаклунки торгують пиріжками і т. п.). Письменника вабила царина таємничого, позамежного: марення, галюцинації, несвідомий жах – його улюблені мотиви.

По закінченню обмежувальних заходів, пов’язаних з карантином, ми радо запропонуємо вам твори письменника, щоб, прочитавши або перечитавши їх, ви могли зануритися у казковий, романтичний світ, куди автор переселив своїх героїв


Особливо звертаємо увагу читачів дитячого відділу на видання: 
Гофман Е. Т. А. Казки:/Для мол. та серед. Віку/ Пер. З нім.Є.О. Поповича;худож.Л. М. Горошко.- Київ:Школа, 2006.- 160с.


Казки: «Ласунчик», «Дива», «Казка про твердий Горіх», «Лялькове царство» та інші, написані на початку ХІХ століття. Але вони залишаються улюбленими творами дітей як України, так і всього світу

 


Гофман Э.Т. А. Песочный человек: Сб./Пер. с нем. – Москва: Олма- Пресс,2001.- 351. 

Прочитавши «Песочного человека», ви дізнаєтесь, як дитячі страхи оживають, вторгаючись в доросле життя юнака і гублять його 

1 коментар:

  1. Цікавий інформаційно-просвітницький матеріал. Дякую за роботу і за ведення блогу. Оригінальні видання зацікавлять дітей прочитати ці книги.

    ВідповістиВидалити