понеділок, 21 грудня 2020 р.

«Казкові джунглі Редьярда Кіплінга»
30 грудня – 155 років від дня народження англійського
письменника

                                 




Англійський письменник, поет, новеліст Жозеф Редьярд Кіплінг(30.12.1865 – 18.01.1936) народився в родині вчителя в Британській Індії у місті Бомбеї. У п’ятирічному віці його відправили до Англії. Після закінчення училища батьки планували 
відправити сина до військової академії, але Редьярд відкрив в собі письменницький талант. 
                                                                                          
Ще в училищі він створює декілька творів, а після закінчення повертається додому, де влаштовується працювати журналістом в місцеву газету. З 1880 по 1890 рік Кіплінг, завдяки роботі в одному з видань, починає активно мандрувати. Протягом десяти років він об’їздив країни Азії, відвідав США, Китай, Японію. Саме досвід мандрівок дав йому багатий матеріал для написання майбутніх творів.


Перше, що потрібно зробити, щоб зрозуміти незнайому країну, - це вдихнути її запах

Редьярд Кіплінг
 В кінці 80 –х років письменник видає шість книг.
1890 рік став роком слави Кіплінга: розпочавши з твору «Балади про Схід і Захід», відкриє нову манеру англійського віршування, створивши «Пісні казарми»; цього ж року виходить у світ перший роман «Світло погасло».
В США в 1894 році виходить знаменита «Книга джунглів», а наступного року публікується продовження твору та книги поезій.





«Книга Джунглів» – це добра і повчальна казка, яка вчить вірності і дружбі. Головний герой хлопчик на ім’я Мауглі, який в ранньому віці загубився в джунглях, але знайшов сім’ю і друзів, таких як Балу, Багіра, Каа і Акела. В оповіданнях ідеться про неймовірні і захоплюючі пригоди Мауглі в джунглях. Автор описуючи закони джунглів, змушує задуматися про те, що в людській цивілізації немає такого порядку і рівноваги, і що люди не можуть зберегти братерської єдності, яка властива мешканцям Джунглів













Мауглі



У 1907 році Кіплінг удостоєний Нобелевської премії і стає першим англійцем, який отримав цю нагороду; цього ж року був удостоєний нагород Франції, Афін, Торонто, почесних ступенів Оксфордського, Кембриджського, Єдінбургського та Даремського університетів.




Під час Першої світової війни письменник втрачає 18 – річного сина Джона, який загинув у третій битві при Артуа. Ця втрата добиває Кіплінга. Його письменницька діяльність стає все менш активною. Він помирає у 1936 році.


Після його смерті була видана збірка творів, що нараховувала 35 томів, а у 1937 році надрукована біографія у вигляді збірки мемуарів, написаних самим літератором. 
Книги Редьярда Кіплінга не втратили популярності і сьогодні. 
Серед них «Книга джунглів",«Ким», "Науланка"

Блискучі успіхи і невдачі потрібно сприймати відсторонено, не можна дозволити їм зупинити тебе, проникнути тобі в душу і серце. І тоді ти зможеш займатися тим, що тобі дороге, що любиш найбільше
Редьярд Кіплінг


Немає коментарів:

Дописати коментар