вівторок, 15 грудня 2020 р.

«Миколая зустрічаймо в цей святий величний час»

«Миколая зустрічаймо в цей святий величний час» 
19 грудня – День Святого Миколая        

                                           
  Свято Святого Миколая було і залишається одним із найулюбленіших для дітей і дорослих. Воно приносить натхнення і сподівання на щось нове і краще. Свято Миколая – це своєрідний сюрприз, бо приносить різноманітні подарунки і змушує бути всіх добрішими, милосерднішими!
На жаль, у 2020 році, бібліотека не може традиційно, як це було кожного року, провести для юних читачів 19 грудня свято Святого Миколая. 
Але ми, виходячи із реалій, пропонуємо на блозі розповідь про історію свята та його святкування у різних країнах світу! 
День Святого Миколая - це вшанування пам’яті Святого у католиків і православних. Церкви, що дотримуються юліанського календаря, відзначають свято 19 грудня, а ті, що дотримуються григоріанського і новоюліанського – 6 грудня. 





Вночі «за велінням чарівної палички» діти отримують подарунки під подушками або у чобітках і вірять у диво, здійснене святим Миколаєм і вчаться у святого бути чемними і співчувати бідним та нужденним. Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає у скруті. Він є покровителем дітей, студентів, моряків, торговців. 
Існує чимало свідчень – Святий Миколай є реальною, історичною постаттю. Збереглися перекази Святого Андрія Критського, свідчення монаха – студита Івана з Константинополя. 

Святий Миколай народився в одній з найзаможніших родин у містечку Патарі у III столітті нашої ери близько 275 року. Був єдиною дитиною, жив у добробуті та турботі. Батьки хлопчика померли рано і він виховувався дядьком – єпископом міста Мири Лікійські. 
Ще з діда-прадіда його рідні прийняли християнство, але сповідували його таємно від язичницької влади, яка переслідувала вірян. Миколай дуже рано вирішив присвятити своє життя служінню Богу та прийняв чернечий постриг. Після смерті дядька-єпископа, Миколай став його наступником. Саме за місцем проживання Святого, його і називають - Миколаєм Чудотворцем Мирлікійським. Не зважаючи на гоніння християн у четвертому столітті, Миколай не відмовився від своєї віри, за що потрапив у в’язницю; у 313 році звільнився - імператор Костянтин Великий відпустив заручника, бо поблажливо ставився до християн. 
Після цього Миколай повернувся до своєї пастви. Він помер 19 грудня, похований у Соборному храмі в місті Мири Лікійські. Після смерті тіло Святого стало мироточити. У 1087 році віряни кораблем таємно вивезли мощі святого Миколая у місто Барі, що на березі Адріатичного моря (сучасна Італія).Саме тому зараз Святого Миколая вшановують двічі на рік: у день його смерті – 19 грудня (6 грудня) та у день його перепоховання – 22 травня. 
Він відрізнявся особливими духовними здібностями і вмінням робити дива: свої багатства завжди ділив із іншими, а подарунки клав нужденним суто вночі. Саме звідси “росте коріння” традиції - залишати подарунки на День Святого Миколая вночі.
Для українців, немає більш вшанованого Святого, аніж Миколай. До нього звертаються, коли хочуть миру в сім’ї, спокою, здоров’я та злагоди. 
Виявляється, у світі є безліч цікавих традицій, пов’язаних зі святом Миколая. От ви, наприклад, знаєте, як і коли в різних країнах зустрічають цей день? 
Вважається, що перші згадки про Миколая, як і традиції святкування, розповсюдились по світу завдяки німцям. Візантійська принцеса Феофано, дружина германського князя Оттона ІІ, розповіла місцевим жителям про Святого, і вже в 11 столітті вся Європа знала про його добрі діла і серце.



Вітаємо маленьких громадян України з чудовим святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар