понеділок, 29 листопада 2021 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Мета Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня - привернути увагу спільноти й нагадати людству, що ця хвороба залишається однією із самих підступних, глобальних і на сьогодні невиліковних.

За даними ВОЗ 2019 року у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування.


Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За інформацією Об’єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІД, близько 244 тисячі українців мають цю інфекцію: кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований, що є одним із найвищих показників серед країн європейського регіону.

Пропонуємо користувачам блогу Інформаційну пам’ятку «ВІЛ/СНІД: факти»
Що таке ВІЛ?

 


ВІЛ - вірус імунодефіциту людини; він впливає на імунну систему людини, зокрема, на Т-клітини або CD4-клітини, які ведуть боротьбу з інфекціями. Простіше кажучи, вірус знищує Т-клітини, у результаті чого імунна система людини з ВІЛ, при відсутності лікування, не в змозі боротися з іншими хворобами та інфекціями.

Що таке СНІД?

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – стан, який розвивається на фоні ВІЧ – інфекції, і характерний падінням кількості СD4+лімфацитів, багаточисельними опортуністичними інфекціями, неінфекційними та пухлинними захворюваннями. СНІД є кінцевою стадією ВІЛ – інфекції.

Як передається ВІЛ?


ВІЛ не передається через:



Чи можна повністю вилікувати ВІЛ?



Немає жодних лікувальних засобів або вакцини, за допомогою яких можна було б вилікуватись від ВІЛ. Проте, ВІЛ піддається лікуванню і профілактиці.Ось як можна звести до мінімуму ризик інфікування:
- завжди використовувати презерватив під час вагінального або анального сексу;
- якщо вводити наркотики ін’єкційним шляхом – використовувати новий стерильний інструментарій;

- проходити тестування на інші ЗПСШ;

Симптоми, якщо людина – ВІЛ - позитивна:
1. У багатьох ВІЛ-інфікованих людей не проявляються жодні симптоми аж до пізніх стадій захворювання. Насправді, вірус може жити в організмі впродовж 10 і більше років, не викликаючи жодних очевидних проявів;

    
2. Надмірна втома, діарея, нудота, блювота, лихоманка та виснаження можуть бути серед симптомів, які хворі відчувають на пізніх стадіях – коли хвороба вже прогресує. Ці симптоми зазвичай викликані опортуністичними інфекціями, з якими ослаблена імунна система не може вже боротись;

3. Протягом перших 2-х тижнів – 30 днів після зараження, дехто може відчувати гострі симптоми, схожі на симптоми грипу. Важливо пам’ятати, що не кожна інфікована людина відчуває ці симптоми. 

  Якщо людина ВІЛ – позитивна, що робити?

Хоча ВІЛ-інфекція і є серйозним захворюванням, важливо пам’ятати, що вона цілком піддається лікуванню. Багато людей, що живуть з ВІЛ, проживають довге, активне і продуктивне життя. ВІЛ більше не є “смертним вироком”. У 1995 році з’явились ліки, відомі як антиретровірусна терапія (АРТ), які допомагають ефективно боротися з цією хворобою.
Треба лікуватись! Ця терапія є настільки ефективною, що в організмі людей, які регулярно та систематично приймають ліки, концентрація вірусу настільки незначна, що її навіть неможливо виявити.

ВІЛ та вагітність

Людина з ВІЛ, може народити здорову дитину. Коли їй ставлять діагноз під час вагітності, слід якомога швидше розпочати лікування.

Коли в Україні зафіксовано ВІЛ?

В Україні перший випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) зареєстровано в 1987 році, перший випадок смерті від кінцевої стадії інфекції, зумовленої вказаним вірусом СНІДу, - у 1988 році.

Коли в Україні розпочалася ВІЛ – епідемія?



Епідемія розпочалася в 1995 році, коли ВІЛ потрапив у середовище споживачів ін'єкційних наркотиків.

Скільки людей в Україні постраждало від СНІДу, починаючи від 1987 року?

Протягом 1987 - 2007 року включно, на Україні зареєстровано близько 122 тисяч випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі 22,5 тисячі випадків захворювань на СНІД та 12,5 тисяч випадків смерті. Щомісячно в Україні виявляють майже 1000 нових випадків інфікування, щодня 39 осіб заражується ВІЛ, 8 хворих – помирає від СНІДу.

 


Якщо у людини ВІЛ-позитивний статус, вона може отримати потрібну медичну та психологічну допомогу. Лікування ВІЛ-інфекції в Україні є безкоштовним та надається у спеціалізованих закладах охорони здоров’я в кожному з регіонів України.


За посиланням

http://helpme.com.ua/ua/main/ кожен має змогу анонімно написати листа на e-mail, зателефонувати на Загальнонаціональну Гарячу лінію з питань ВІЛ/СНІД: 0 800 500 451

Використані джерела:
https://www.unaids.org/ru/resources/fact-sheet
https://www.google.com.ua/search?q=
https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/statistika-z-vilsnidu
https://www.solor.gov.ua/info/0/2149
https://freehivtest.org.ua/uk/hiv-basics-uk/
https://moz.gov.ua/article/health/vsja-nepravda-pro-vilsnid-rozvinchuemo-populjarni-mifi

1 коментар: