пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

«Перебутній час я перебув…»


Може бути, що мене не буде,
Перебутній час я перебув,
Але будуть світанкові губи
Цілувати землю молоду
            М. Вінграновський

Микола Вінграновський (1936 -2004), лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка та премії фундації Антоновичів (США) – один з найголовніших представників творчої генерації шістдесятників, «поет абсолютного слуху», 7 листопада міг би відзначити свій 85 – річний ювілей. Але ті роки, що були ним прожиті, залишили гарну пам’ять про людину, її талант та внесок у розвиток українськогї літератури і не тільки.

У читальній залі бібліотеки організовано виставку – персоналію «Перебутній час я перебув…», присвячену Миколі Вінграновському, на якій представлено матеріал біографічного плану, його поезії, прозу та твори для дітей.
Крім літературної діяльності він відомий як режисер, актор, сценарист. У 1961 році за роль Івана Орлюка Вінграновський отримав Золоту медаль кінофестивалю в Лос – Анжелесі.
Шановні читачі, у фонді нашої бібліотеки ви маєте змогу прочитати:

 

Вінграновський М. С. Северин Наливайко: Роман: Для ст.шк.віку.- Київ: Веселка, 1996.- 366с.

 

Северин Наливайко - непересічна особистість складної епохи у романі Вінграновського. Легендарний селянський гетьман, випускник Острозької академії, богослов, який у 1594 році підняв повстанняпроти Речі Посполитої і два роки протистояв ворогу. Хоча за рік до цього повстання він як князів сотник у складі польського війська воював проти запорозьких козаків…



Вінграновський М. Кінь на вечірній зорі:Повісті: Для серед.та ст. віку.- Київ: Веселка, 1987.- 197с.

Твори цієї збірки відрізняються своєрідним сприйняттям світу, глибокою символікою, творчістю художніх деталій, гумором, незвичайною єдністю людини і природи


Вінграновський М. Первинка: Повісті: Для молод.віку.- Київ,1977.- 103с.

Повісті «Первінка» та «Сіроманець» пронизані любов’ю до землі, до природи та всього живого. Розумно й ненав’язливо автор переконує читача, що людина живе на світі задля добра і повинна боротися за це добро.


Запрошуємо доторкнутися до творчого всесвіту Миколи Вінграновського

 


Немає коментарів:

Дописати коментар