четвер, 2 грудня 2021 р.

 «Світло нескореної душі»

5 грудня Григір Тютюнник (1931-1980), відмічав би 90 – річний ювілей. Але не судилося…

Відомий український прозаїк, представник покоління шістдесятників, народився у родині теслі, у селі Шилівка на Полтавщині.
Борис Олійник висловився про нього так: «Чесний до прямолінійності... від чого сам не раз потерпав... Безмежно талановитий, він умів словесно, експромтом накидати таку виразну картину, що тільки записуй – і до друку. А працю­вав неквапом... нещадно правлячи себе, до літе­ратури ставився з святошною шанобою, з цнотли­вою ніжністю, як до матері...»

                           


З 2 по 6 квітня у читальній залі демонструватиметься виставка – персоналія «Світло нескореної душі», присвячена Григіру Тютюннику, лауреату премії ім. Лесі Українки, за повісті «Климко» (1976), «Вогник далеко у степу» (1979); Державної премії Тараса Шевченка (1989, посмертно), за «Твори» у двох томах.


До перегляду ми пропонуємо твори Тютюнника, які увійшли до шкільної програми, а також вашій увазі- світ новели, улюбленого жанру письменника:
"Мені здається, що спочатку йде робота душі. Часом напружена, інколи прихована. Але постійна робота душі. І колись настає мить, що вигострилась думка до краю, біль серця такий, що воно обкипає кров'ю, а напруга така, ніби кожен нерв — напнута струна на скрипці, ледь-ледь торкни і — він застогне словом. Цей процес схожий, як ото лінза збирає сонячні промені в один пучок. Так і тут: думка, серце і нерви повинні сконцентруватися в слові".

 

У фонді бібліотеки ви знайдете:

 

Тютюнник Г. М. Твори. Книга 1 : Оповідання / Г. М. Тютюнник ; / упоряд. А. Шевченко; передм. О. Гончара. – Київ: Молодь, 1984. – 328 с.: іл.

 

До першої книги Григора Тютюнника увійшли оповідання і казки для дітей, в яких яскраво виявився його самобутній талант.


Тютюнник Г. М. Завязь : повесть, рассказы / Г. М. Тютюнник; авториз. пер. с укр. Н. Дангуловой. – Київ:Дніпро, 1988. – 335 с. – (Серия «Радуга»).

До збірки «Зав'язь» увійшла повість «Оточення», написана від імені підлітка, який потрапив в центр військових дій; кращі розповіді збірки – своєрідні мікроповісті, що зображують народне життя в усіх його проявах.

Тютюнник Г. М. Облога : вибр. твори / Г. М. Тютюнник; передм., упорядкув. та приміт. В. Дончика. – Київ : Унів. вид-во «Пульсари», 2004. – 584 с. – (Б-ка Шевченків. комітету).

Письменник у своїй творчості обрав жанр, традиційний для нашої літератури – оповідання, коротка повість. Правдивість зображуваних людських характерів, художня майстерність у відтворенні їхніх вчинків, емоцій – це те, чим найбільше приваблює він читача. Живописець правди – так можна б визначити і творчі принципи, і весь лад душі, а відтак і стиль, позначений яскравою індивідуальністю митця.

Тютюнник Г. М. Огонёк далеко в степи : рассказы и повести / Г. М. Тютюнник; авториз. пер. с укр. Н. Дангуловой; вступ. ст. О. Гончара. – М. : Мол. гвардия, 1982. – 350 с.:ил.

До книги відомого українського письменника Григора Тютюнника, перекладеної російською мовою , увійшли оповідання, написані ним в останні роки, і кращі його твори цього жанру, вже знайомі читачеві – в більшості своїй вони присвячені трудівникам українського села; а також повісті: «Климко» і «Огонёк далеко в степи» – про важке воєнне і післявоєнне дитинство українських дітей і підлітків

Тютюнник Г. Коріння : оповідання; повість / Г. Тютюнник. – Київ : Дніпро, 1978. – 292 с.

До книжки увійшли кращі твори письменника. Повість «Облога» присвячена подіям Великої Вітчизняної війни. В центрі твору – хлопчик-підліток, який опинився на суворих дорогах воєнного лихоліття. Змальовуючи нові складні життєві обставини тих днів, письменник створює правдиві образи сільських трудівників, які своїми вчинками стверджують високу народну моральність, людяність, чесність, справедливість. Збірка містить також спогади про брата – відомого письменника, автора «Виру» – Григорія Тютюнника.


Немає коментарів:

Дописати коментар