пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

«До мови доторкнися серцем» Як довго ждали ми своєї волі слова. І ось воно співа, бринить.




Бринить, співає наша мова,
Чарує, тішить і п’янить
Олександр Олесь 

Досить молоде свято – Міжнародний день рідної мови запроваджено 21 лютого Генеральною конференцією ЮНЕСКО у Парижі 1999 року. 
Історія свята має трагічний початок: 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді, цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.
У світі налічується до шести тисяч розмовних мов, близько половині з них загрожує зникнення.


Тому дуже важливим є захист мовної й культурної багатоманітності, адже мова – це історія будь - якого народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний еволюційний процес, що виділяє даний етнос серед інших.
Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні – українська мова є рідною майже для 50 – ти мільйонів людей. 
Згідно зі Статтею 10 Коституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». 
Олесь Гончар зазначав: «Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і уявна діяльність народу». 
Бібліотека ніколи не стоїть осторонь і завжди підтримує політику держави щодо пропагування рідної мови.

З 19 по 24 лютого для користувачів бібліотеки пропонуємо ознайомитись з панорамною книжковою виставкою «До мови доторкнися серцем», присвяченій Міжнародному дню рідної мови.
Виставка поділяється за розділами:

1.«Перлини поміж людей» - підібрана література, яка висвітлює історію і розвиток української мови та розкриває красу народного слова, що передавалося із вуст у вуста. Це прислів’я та приказки, балади та пісні, бувальщини та легенди; 

2. «В океані рідного народу. Відкривай духовні острови» - звертаємо увагу на твори Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Василя Симоненка, Ліни Костенко, які багато зробили для розвитку літератури і зуміли показати істинну красу, силу і велич українського слова;


3. «Слово – гранований діамант мудрості» - книжкові видання стануть у нагоді для тих, хто цікавиться, вивчає, вдосконалює мову як інструмент спілкування;

4. «Мовне розмаїття України» - до уваги читачів -довідкова література: словники народів національних меншин нашої країни: поляків, білорусів, росіян, кримських татар, греків, німців тощо. Адже Україна – багатонаціональна і кожна етнічна група збагачує її культуру різноманітністю і особливим національним колоритом.
Тож, шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


Немає коментарів:

Дописати коментар