середу, 24 лютого 2021 р.

«Пелюстки таланту української Лілеї»

25 лютого - 150 років від дня народження Лесі Українки (1871-1913), видатної української поетеси, громадської діячки


«Сумним акордом линуть зими в небесах
Тужливим ехом в'ються в піднебессі. 
Ми оспівати хочем у віршах й піснях 
Життя і творчість поетеси Лесі»


Хвороби виснажували її з дитинства. З раннього віку навчилася вона «крізь сльози сміятись». В одному з листів 1912 року Леся називає своє життя постійною війною з сухотами. За цю «тридцятилітню війну» вона перенесла кілька складних і болючих операцій. Прикута до ліжка, довго перебувала в гіпсі, ходила за допомогою милиць, лікувалася в Криму, Одесі, в Бессарабії і Болгарії; Німеччині та Італії, в Єгипті і Грузії. В її житті була постійна і невблаганна війна тіла і духу.  

Устами своєї героїні Касандри поетеса передрікала свою подальшу долю: «…мені здається, що я маю перед собою якусь велику битву, з якої вийду переможцем або зовсім не вийду. Коли у мене справді є талант, то він не загине, - то не талант, що погибає від туберкульозу чи істерії! Нехай і заважають мені сі лиха, але, зате, хто знає, чи не кують вони мені такої зброї, якої нема в інших, здорових людей…»

З 23 по 26 лютого у читальній залі бібліотеки організована книжкова виставка «Пелюстки таланту української Лілеї», присвячена мужній жінці, поетесі, слова якої дійсно стали міцною зброєю і не могли пробачити здоровим і сильним людям їх пасивності, байдужості до горя інших. Леся Українка була впевнена, що слід сподіватись навіть без надії, що слід щось робити заради кращого майбуття. 

На виставці зібрані книжкові видання з фонду бібліотеки, в яких представлена творчість - її безсмертні вірші про кохання, добро, красу, а також довідкові та літературознавчі матеріали з дослідження біографії поетеси та життєвого шляху. 
Всі, хто знайомиться з виставкою, приймають участь у поетичному вернісажі:
«Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я», декламуючи улюблені та відомі поезії Лесі Українки. 
Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поетка боротьби, поетка -патріот. Її твори надихають, додають сил та впевненості

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар