вівторок, 23 лютого 2021 р.

«Казка в гості завітала» 

24 лютого - 235 років від дня народження Вільгельма Грімма (1786-1859), німецького філолога, збирача і видавця казок

Коли ми беремо до рук тоненькі книжечки з малюнками, такі як «Бременські музиканти», «Хоробрий портняжка», «Пані метелиця», навряд чи замислюємось про те, хто такі брати Грімм? Не всі знають, як їх звати і чи саме брати створили ці казки? Або записали від когось почуте. Але так чи інакше, казки братів Грімм відомі

кожній людині.
В деякому царстві – країні, в графстві Ханау землі Гессен, що у серці Німеччини, жила - була родина міського судді Грімм. Синів у нього було, що пальців на руці та ще маленька сестричка Шарлотта. Старші діти Якоб і Вільгельм були нерозлийвода. Любили послухати казки і історії, які переповідали їм матуся, служниці або гості. 
Коли Якобу виповнилось шість років, родина переїхала на батьківщину батька до тихого Тайнау. У старому будинку, де оселилися Грімм, за розповідями дорослих, по ночах блукав таємничий привід. Діти мали щасливе дитинство. 
Казка дитинства закінчилась, коли помер батько. І одинадцятирічний Якоб став головою родини. Тітка допомогла хлопцям отримати блискучу освіту. Перед двома серйозними юнаками із провінції розкрився весь світ: Париж, Відень, Берлін. Вони закінчили ліцей за чотири роки замість семи і почали вивчати юриспруденцію. 
Але професія за сімейною традицією все менше і менше приваблювала братів. Вони подовгу просиджували в бібліотеці, перечитуючи старовинні поеми і перекази, вивчали мови. Але найулюбленішою справою був збір і переказ казок. Працювали вони завжди разом і свої роботи підписували «Казки братів Грімм». 
«Дитячі і родинні казки» - перший том був подарунком до Різдва 1812 року. Згодом, було ще декілька томів. Але самі вони їх не створювали, а тільки обробляли те, що записували, відвідуючи села і невеличкі містечка.


Десять років збирали свої казки брати, їхні твори перекладено приблизно на сто мов світу. За мотивами казок створені мультфільми і дитячі фільми, вистави у театрах. 
Наші маленькі читачі майже всі читають казки братів Грімм. Тому, ми пропонуємо вікі - цитатник за творами казкарів:

1. Одного разу літнім ранком сидів чоловік біля вікна на своєму столі для шиття. Йому було весело і він шив зі всіх сил; 

2. Вдова мала дві доньки: одна була красивою і працьовитою, інша – потворна і ледача; 
3. Був у одного господаря осел і багато років поспіль тягав він невтомно мішки до млина. Але на старість став непридатним до роботи;

4. Жила – була маленька дівчинка. Хто не подивиться на неї – всім вона подобалась. Але найбільш її любила бабуся. І одного разу подарувала їй…;

5. Жив собі селянин – бідняк. Вечорами сидів біля печі і розгрібав жар. А дружина за прядкою. Одного разу каже він дружині: шкода, що ми не маємо дітей і на відміну від інших осель, де радісно й галасливо, у нас така тиша…; 
6. Моєю нареченою буде тільки та, кому підійде ця туфелька; 
7. Горщик, вари! – І звариться в нім смачна, солодка каша…


Крім цього радимо вам прочитати: «Семеро храбреців», «Біляночка і розочка», «Ледача пряля», «Гензель і Гретель», «Розумна Ельза», «Білосніжка і сім гномів» та інші.


Також з 23 по 26 лютого пропонуємо вам Калейдоскоп за казками братів Грімм «Казка в гості завітала»,



де ви будете мати змогу зазирнути в цікавий і добрий світ казкових пригод, адже казки цих німецьких письменників давно увійшли до скарбниці світової дитячої літератури і варті уваги!

Немає коментарів:

Дописати коментар