понеділок, 15 лютого 2021 р.

«Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є…» 

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 

«Пройшли роки, війну ж ту не забути,
Бо кожен воїн, що вернувсь живим,
Згадає тих, кого не повернути,
Бо й вірний друг там згинув молодим» 

Війна – це не тільки бої, героїзм і подвиг. Це важкі нелюдські випробування, страждання, це смерть багатьох людей. 
Щорічно, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, що офіційно встановлений Указом Президента у 2004 році. Ця пам’ятна дата приурочена до виведення військ з Афганістану у 1989 році.

З метою популяризації прикладів патріотизму та обізнаності користувачів, особливо підростаючого покоління, про події того часу, в бібліотеці з 12 по 16 лютого організовано довідковий стіл «Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є…», присвячений українським воїнам, що брали участь у різних збройних конфліктах на території інших країн.


Звертаємо вашу увагу на книги:

Головна редакційна колегія. Загиблі на чужині: Книга Пам’яті України про громадян, які загинули у воєнних конфліктах за рубежем.- Київ: Пошуково – видавниче агентство «Книга Пам’яті України», 2003.- 624 с.

«Загиблі на чужині» - перша книга історико – меморіального серійного видання, в якій йдеться про звитяжно – трагедійну епопею, довжиною в 60 років: починаючи від збройного зіткнення на Китайсько - Східній залізниці (1929р.), до 1990 року.
Документальне дослідження закарбувало прізвища українських громадян, які віддали свої життя, відстоюючи інтереси СРСР, підтримуючи владні структури цих держав 

Афганистан болит в моей душе: Воспоминания, дневники советских воинов/Лит. запись П. Ткаченко; Предисл. Ю. Теплова.- Москва: Молодая гвардия, 1990.- 254с. 

Через горнило радянсько – афганської війни пройшло більше 160 тисяч українців – близько 25% від загального числа військовослужбовців. Із них понад 3 тисячі загинули; десятки вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили до полону. Із 72 осіб, удостоєних звання Героя Радянського Союзу – 11 осіб- українці. 
До книги увійшли спогади, щоденники воїнів – інтернаціоналістів – солдатів, офіцерів; живих і загиблих…

 

Алексиевич С. Цинковые мальчики: Документальные повести.- Москва: Известия, 1991.- 432с.

 

«Цинковые мальчики» - створено на документальних фактах, розповідях очевидців та учасників майже десятилітньої афганської війни. Автор пропонує пройти шлях разом з ними- загиблими, тими, хто отримав важкі поранення або пропав без вести. 
За написання цієї книги, Світлана Алєксієвич отримала Нобелівську премію

 Для тих, хто цікавиться цією тематикою, бібліотека пропонує: 

книги, наявні у нашому фонді, створення рекомендаційних списків літератури, виконання складних тематичних довідок, замовлення літератури по ВСО з фондів ЦБС та перелік інтернет адрес

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D 
https://sites.google.com/site/vilshlib/Home/scenariie/-vze-skilki-rokiv-prominulo-a-bil-u-serci-b-e-i-b-ehttps://www.en.gov.ua/aktualyno/nformacyn-materali-do-dnya-vshanuvannya-uchasnikv-boyovih-dy-na-teritor-nshih-derghavhttps://krasyliv-rda.gov.ua/15- 

Немає коментарів:

Дописати коментар