пʼятницю, 22 травня 2020 р.

«Нас торкається подих століть»


 

День слов'янської писемності і культури, встановлений в Україні згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 року, відзначається щорічно 24 травня - в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних








Кирила і Мефодія, творців слов’янської писемності.


Дійсно, важливими є знання про витоки і розвиток мови та писемності, адже вони - ознаки культури та розвитку, візитна картка до визнання того чи іншого народу. 
За різними історичними джерелами видатні візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. 
Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія, стали культурним підґрунтям для поширення християнства.



Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці,



якою, як національним алфавітом, сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма. 
Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія та їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель. 
Тому 24 травня – це день, який об’єднує всі слов’янські народи і дає змогу кожному поринути в історію та виховати в собі часточку патріотизму. 


Наш спільний обов’язок утверджувати імідж високоосвіченої української нації, забезпечувати розвиток креативної української культури, плекати неоціненний скарб – нашу мову і ніколи не забувати про славетних її засновників

Немає коментарів:

Дописати коментар