вівторок, 5 травня 2020 р.

«Боронили разом рідну землю, а примирення прийшло через роки»

8.05 - День пам’яті та примирення 
9.05 - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
                                      

«Вклоняємося Вічному вогню,
Вклоняємось доземно всім солдатам,
Що міряли дороги крізь війну, 
Щоб нам сьогодні мріяти й кохати»




З нагоди пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами – учасниками, рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року, приуроченій до 60 –ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, 8 травня оголошено Днем пам’яті та примирення, а 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


   


8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» (Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція) і ратифікований наступного дня в Берліні) Збройних сил Нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал – полковником Альфредом Йодлем за дорученням Президента Німеччини Карла Деніца. 


Таким чином, закінчилось воєнне лихоліття Другої світової війни, позначене героїчними і трагічними історичними датами 1939 – 1945 років.



     



З 2014 року 8 та 9 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються як День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


   


В ці дні проходять урочисті збори, паради, святкові заходи на честь вшанування 80 - ти мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людей усіх рас і націй, чоловіків і жінок, воїнів і мирного населення, малих дітей і старих – усіх загиблих і усіх тих, хто вижив та пройшов через жорстокі кола пекла Другої світової війни.



Щоб вкотре застерегти світ від небезпеки повторення жахливої катастрофи, треба пам’ятати про колосальні жертви, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл, про людську долю в часи випробувань і про всі долі, разом взяті. 




Кожного дня, а в ці дні особливо, побажаємо один одному миру - найголовнішій цінності на Землі





Пропонуємо вашій увазі книжкові видання, які наявні в нашій бібліотеці: «Україна у Другій світовій війні»




Безсмертя. Книга Пам’яті України.1941 – 1945.- Київ: Пошуково – видавниче агентство «Книга Пам’яті України», 2000.- 944с.




Литовченки Т. і О. Книга спустошення 1939 – 1945: Тимур і Олена Литовченки; худож. – оформлювач М. с. Мендор.- Харків: «Фоліо», 2018. – 219с.- (101 рік України)

Малаков Д. Київ 1939 -1945Post scriptum/Дмитро Малаков.- Київ: Сидоренко В. Б., 2010.- 224с.





Память Бабьего Яра: Воспоминания. Документы/Автор – сост. И. М. Левитас.- Киев: Еврейский совет Украины, 2001.- 256с.




Дитинство, обпалене війною.- Київ: Черкаське земляцтво «Шевченків край» у м. Києві, 2017.- 96с.

Війна і міф. Невідома Друга світова/за заг. Ред. О. Зінченка, В. В’ятровича, М. Майорова.- Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016.- 272с.:іл.


Пам’ять серця. Альманах, книга VІІІ.- Київ: «фенікс», 2006.- 536с.



Немає коментарів:

Дописати коментар