середу, 13 травня 2020 р.

«З Європою в одному човні»


/16.05 День Європи / 

Згідно Указу Президента України від 19 квітня 2003 року, у третю суботу третього місяця весни традиційно відзначається свято – 

День Європи (у 2020 році – це 16 травня).
День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

Європейський день призначено на честь відзначення декларації Шумана- міністра закордонних справ Франції, який закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості і віддати їх в управління нової наднаціональної структури.




Цей документ було підписано у Парижі 9 травня 1950 року і цю дату в Європі називають 




«Днем Шумана».

Тож, завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів, європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило на довгі роки мир у Європі. 










Україна обрала європейський шлях розвитку і прагне до європейської інтеграції, до кола 29 країн – учасниць. Українське суспільство усвідомлює те, що, разом з Європою, ми маємо спільні цінності, спільну історію цілого континенту. 


Навіть той факт, що у 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи, говорить про нашу єдність.



Якщо говорити офіційною мовою, то на сьогодні відносини Україна – ЄС - це двосторонні відносини між Україною та ЄС у галузі міжнародної політики, економіки, освіти, науки, культури тощо. 


ЄС допомагає Україні забезпечити стабільне, демократичне майбутнє і незмінно підтримує її у боротьбі за незалежність, територіальну цілісність та суверенітет.

Ще більше зблизило Україну з ЄС Угода про асоціацію, включаючи створену в її рамках Поглиблену всеосяжну зону свобідної торгівлі, підписану у 2014 році. 


Своєю чергою, Україна, дотримуючись зобов’язань, реалізує програму реформ, що націлена на прискорення економічного росту і підвищення рівня життя її громадян. До першочергових реформ входять: боротьба з корупцією, реформа судових органів, конституційна та виборча реформи, покращення ділового клімату і ріст енергоефективності, а також реформа державного управління і децентралізації.
З 2014 року ЄС та європейські фінансові інститути виділили пакет у розмірі більше 15 млрд. євро у вигляді грантів та кредитів на підтримку процесу реформ, при умові подальшого прогресу розвитку нашої країни.





Безумовно, українці обрали єдиний шлях розвитку – з Європою в одному човні!

Немає коментарів:

Дописати коментар