пʼятницю, 29 грудня 2023 р.

Виплутатися від самого себе


 

1 січня – 105 років від дня народження Джерома Девіда СЕЛІНДЖЕРА (1919-2010), американського письменника

«Як страшно, коли кажеш: я тебе люблю, а на іншому кінці телефонного дроту хтось тобі у відповідь: «Що?»
Таких епізодів, що свідчать про брак порозуміння між людьми, у творах СЕЛІНДЖЕРА безліч, ними визначається головна тема творів відомого американського письменника. Це вічна проблема людського спілкування, відчайдушна спроба подолати відчуженість у повоєнному світі. А найстрашніше – це підліткова самотність в бетонно-асфальтових джунглях.




В бібліотеці імені М.Т.Рильського з 26 грудня 2023 року по 2 січня 2024 року триває виставка-персоналія СЕЛІНДЖЕРА «Виплутатися від самого себе». Окрім головного роману автора («Над прірвою у житі»), на виставці також представлено цикл оповідань про сім’ю Глассів: «Людина, що сміється», «Незадовго до війни з ескімосами», «У човні» та інші. Напередодні Нового року, 29 грудня, працівники бібліотеки влаштували разом з читачами обговорення роману. В центрі уваги була філософська проблема: підліток проти суспільства.

Головний герой, 17-річний Голден, типовий американський підліток, дещо інфантильний, потрапляє до психіатричної клініки. І тут відверто розповідає про причини особистої психічної кризи: неприємності в школі, непорозуміння з товаришами… Внаслідок цього – конфлікти у спілкуванні, відчуженість і самотність…
Хлопця, який страждає від брехні й недовіри, абсолютно не влаштовує поділ людей у суспільстві на сильних й слабких «гравців», та й сам дух спортивного змагання в житті викликає спротив. Недарма під час обговорення наші читачі згадали сестричку Фібі. Щиру й ніжну дівчину Голден мріяв захистити від світу дорослих – проте й сам заплутався в тенетах суспільства споживання.
Хай там що, але у своєму героєві письменник зібрав найкращі сторони світогляду американського юнацтва. Такий собі збірний підліток, із загостреним і пронизливим сприйняттям навколишнього світу. Учасники обговорення зійшлися на тому, що герої «Над прірвою» прагнуть до чистоти людських взаємин, добра та справедливості. І це викликає симпатію нашого, сучасного читача, відкриває перед ним панораму життя Америки 50-х років ХХ століття.




Написана ще 1951 року, книга стала ексцентричною сповіддю письменника, уславила його на весь світ і досі викликає гарячі дискусії

Немає коментарів:

Дописати коментар