четвер, 14 грудня 2023 р.

РАДІСТЬ ВІДКРИВАТИ СВІТ І ВМІННЯ НЕ СХИЛЯТИ ГОЛОВУ: ПРЕМ`ЄРА "ПОЛЛІАННИ»


Американська письменниця Елеонор Ходгман-Портер уславилася на весь світ своїми надихаючими творами для дітей. І якраз під новорічну ялинку припали дві пов`язані із  письменницею круглих дати. По-перше, у цім місяці виповнюється  155 років з дня  народження авторки і, водночас – 110 років від появи  найкращого її роману «Полліанна». От бібліотека і презентувала юним читачам під ялинку цю чудову книгу. Працівники бібліотеки коротко розповіли її сюжет, а ще про те, як і чому з`явилася «Полліанна дорослішає».
Отже, про «Полліанну». Це повчальна історія про те, як сувора і невблаганна тітка взяла собі на виховання вбогу сирітку. Позбавлена іграшок, дівчинка придумала таку собі «Гру в радість» – шукати й знаходити веселе й позитивне в будь-якій складній ситуації.

«Коли вже Бог узяв собі клопіт вісімсот разів закликати до радості, то напевне ж хотів нас навчити радіти і веселитися», - згадував з цього приводу відповідне місце в Біблії пастор Віттіеру, тато Полліанни.
Читачі, які завітали на прем`єру книги, ознайомилися із продовженням роману «Полліанна дорослішає» (1915). Свого часу обидва романи стали шалено популярними, та й зараз на полицях не залежуються.
Цікаво, що пригоди веселої сирітки продовжили  ще чотири автори – Елізабет Бортон, Гарріет Ламміс Сміт і Коліна Л. Ріса; вони спільно написали серію книжок «Радісні книги Полліанни».




Прем’єра «Полліанни» відбулась успішно, діти жваво обговорювали героїню. Хто вже чув про неї і навіть читав – поділився враженнями з однолітками. Добра і співчутлива, діяльна і весела – такою вона постає в нашій уяві. До речі, у ці нелегкі воєнні часи саме такі якості характеру можуть стати в пригоді кожному з нас.
Ще читачі ознайомилися із надходженнями нової літератури для дітей і молоді, але про це пізніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар