четвер, 19 травня 2022 р.


«До рідного слова торкнемось душею»
24 травня – День рівноапостольних Кирила та Мефодія.

 


Щорічно 24 травня слов'янські країни вшановують пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія - видатних візантійских просвітителів. Саме вони дали поштовх для розвитку східнослов'янської писемності, перекладаючи церковнослов'янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. Упорядкувавши слов'янський алфавіт, брати Кирило і Мефодій заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом користуються в сьогоденні понад 250 мільйонів людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.
В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846), а відзначають свято на державному рівні з 2004 року

         

До пам’ятного дня в бібліотеці підготовлено книжкову виставку «До рідного слова торкнемось душею», яка є внеском у роботу над формуванням іміджу високоосвіченої української нації.
Адже привернення уваги читачів до рідної мови, як неоціненного скарбу та субстанції, завдяки якій зберігається історія українського народу, його культурна спадщина, основи морального й духовного розвитку, надає впевненності у майбутній долі України.
Виставка складається з розділів: «Спочатку було Слово», «Є мова – є нація».




У розділі: "Мово моя, як барвінок


духмяна",

особливе значення надаємо розквіту 

сучасної креативної української мови, 

пропагуванню сучасної української

літератури



Немає коментарів:

Дописати коментар