пʼятницю, 28 січня 2022 р.

«Крути – наша гордість і слава, там соколи юні у вічність пішли»

"Пам'ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої - це ті найкращі, яких ми втрачаємо". Україна 29 січня вшановуватиме пам'ять Героїв битви під Крутами.






Як відомо, наприкінці грудня 1917 року російський уряд розпочав відкриту агресію проти УНР. Більшовиків надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку вони створили окремий «український червоний уряд» зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а згодом , оголосивши громадянську війну, більшовики пішли наступом на Київ.


…Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від столиці України, між військами більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова і українським військом. За проханням Аверкія Гончаренка уряд надав підкріплення – сотню Студентського куреня, який складався із студентів молодших курсів Київського університету святого Володимира, Українського народного університету та учнів української гімназії імені Кирило – Мефодіївського братства.



Як далі розвивалися події і чому бій під Крутами зазнав поразки для України, ви дізнаєтесь, ознайомившись з книжковою виставкою «Крути – наша гордість і слава, там соколи юні у вічність пішли»(яка демонструватиметься з 24 по 31 січня).
Під однойменною назвою 28 січня у бібліотеці відбулась година пам’яті для старшокласників гімназії №59


Немає коментарів:

Дописати коментар