четвер, 18 червня 2020 р.

«Мій прадід захистив Вітчизну»

22.06 – День Скорботи


«Не клекочуть фронти, 
Не димляться руїни, 
Не тривожать гармати 
Дітей наших сни. 

Тільки рани болять 
І ми в спогадах линем 
До минулих атак, 
В саме пекло війни» 

У День Скорботи, 22 червня, громадяни України віддають честь і шану батькам, дідам і прадідам, які з перших днів німецько – фашистської навали прийняли на свої плечі страшне лихоліття Другої Світової війни. 

Багато хто з воїнів не повернувся, залишившись навіки на полі брані. А кому доля подарувала життя і, пройшовши всю війну, ветерани розповідали про неї, згадували побратимів і завжди бажали миру і чистого неба над головою, адже кожний 











п’ятий українець загинув, був замордований або пропав без вести. 
Другу світову війну (01.09.1939 – 02.09.1945), як найжахливішу трагедію, згадує не тільки Україна, а весь світ, адже у цьому найкривавішому, глобальному конфлікті , за різними оцінками, загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. 


Учасники війни ціною життя, проявляючи мужність і відвагу, показуючи приклади виключного героїзму, захищали майбутні покоління від тотального знищення. 
А 22 червня 1941 року, для наших співвітчизників - Велика Вітчизняна війна горем і болем увірвалась в кожну українську домівку, кривавою стрічкою пронизала кожне серце, душу, долю. 
Попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря 

Фашистська авіація з першого дня війни (22 червня) бомбила столицю України – Київ, який героїчно оборонявся до 19 вересня 1941 року, у так званому Київському котлі – великомасштабній битві Червоної Армії і Вермахту. 


    


Треба пам’ятати, що німецько – радянська війна 1941 – 1945 років є складовою, але основною частиною Другої світової війни і основний театр бойових дій розвернувся саме на території СРСР, а залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично – кривавий характер подій на нашій території. 


     

Загалом, протистояння між Німеччиною та СРСР на теренах України не припинялося вподовж 40 місяців, - із них, протягом 35 місяців, відбувалися активні бойові дії і проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій. 

    


Наша країна серед радянських республік й усіх країн світу зазнала найбільших втрат: за різними оцінками загинуло від 8 до 10 мільйонів осіб, з них цивільного населення близько 5 мільйонів, а 2,2 мільйона людей було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл. 


Наш священний обов’язок – зберігати пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні; тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. 
Важливим є ознайомлення з життєписами людей, що пройшли справжнє пекло бо це – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників

Немає коментарів:

Дописати коментар