пʼятницю, 5 червня 2020 р.

«Україна – НАТО – реалії взаємного тяжіння»




З історії євроатлантичної інтеграції України 



22—23 лютого 1992 року відбувся візит генерального секретаря НАТО М. Вернера до Києва, який офіційно запросив Україну до участі в РПАС (членом цієї організації Україна стала 10 березня 1992 року), а 8 липня 1992 року Президент України Леонід Кравчук відвідав штаб-квартиру Альянсу в Брюсселі. Важливою подією у розвитку відносин між Україною і НАТО стало відкриття у вересні 1992 року Посольства України в Брюсселі, яке було сполучною ланкою в контактах між нашою державою та НАТО. 

Прихильники вступу до НАТО відстоюють думку, що у 1993 році була закладена політико-правова база відносин Україна-НАТО. При цьому вони посилаються на документ «Основні напрями зовнішньої політики України», ухвалений постановою Верховної Ради України 2 липня 1993 року. У документі, зокрема, зазначено: 
«В умовах зникнення блокового протистояння а Європі пріоритетного значення набуває проблема створення загальноєвропейської структури безпеки на базі чинних міжнародних інститутів, таких як НБСЄЄ, РПАС, НАТО, ЗЄС. Безпосереднє та повне членство України в такій структурі створюватиме необхідні зовнішні гарантії її національної безпеки»… 

Україна стала єдиною країною – партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її егідою. Українські миротворці були залучені до виконання завдань у складі Міжнародних сил безпеки в Косові, Тренувальної місії НАТО в Іраку, 




міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (МССБ). Україна – учасниця антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля». 

Майбутнє: Україна - НАТО 
Важливою на сьогодні є Річна національна програма (РНП) «Україна – НАТО на 2020 рік» , яку 26 травня підписав Президент Володимир Зеленський. 
РНП визначає стратегічну мету реформ, цілі та пріоритетні завдання в межах реалізації політики євроатлантичної інтеграції України. 
Цей системний документ, спрямований на планомірну реалізацію закріпленого Конституцією України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору. 



Приділяється особлива увага питанням досягнення відповідності критеріям членства в НАТО, переведення сектору безпеки та оборони України на відповідні стандарти, зміцнення демократичного цивільного контролю. 
Головний акцент у програмі зроблено на зусилля держави забезпечити безпеку й добробут кожного громадянина як ключового суб’єкту національної безпеки. 
Реалізація реформ у різних сферах, передбачених РНП, має ще більше наблизити Україну до Альянсу. 
У свою чергу, Міністри закордонних справ Північноатлантичного Альянсу, які провели у травні телеконференцію з Брюсселем, погодили заходи з подальшого поглиблення партнерства з Україною і Грузією. 
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, зокрема, зазначив: 


«Ми вирішили поглибити наше партнерство з Україною і Грузією, включаючи проведення навчань у стратегічному регіоні Чорного моря, спільну роботу з протидії гібридним загрозам, а також докласти зусилля для обміну даними авіаційних радарів, що зробить повітряний простір більш безпечним для всіх» 

Сподіваємось, ця співпраця буде плідною і корисною для України 


Немає коментарів:

Дописати коментар