вівторок, 27 серпня 2024 р.

10 РОКІВ БОЇВ ЗА ІЛОВАЙСЬК 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України

 


На заклик Інституту Національної пам`яті бібліотека ім.М.Т.Рильського влаштувала книжкову виставку «На жовто-блакитній землі» до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

29 серпня — це день, коли вшановуються військовослужбовці і учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України. Це річниця з дня найбільших втрат української армії під час АТО-ООС – день виходу наших захисників з російського оточення у м.Іловайську на Донеччині.


Центральне місце на виставці займають збірка інтерв`ю сумського журналіста Євгена ПОЛОЖІЯ «Іловайськ», мемуари очевидців Всеволода СТЕБЛЮКА «Синдром АТО. Нотатки Айболіта» і Романа ЗІНЕНКА «Іловайський щоденник».


Автор «Іловайського щоденника» – колишній морський піхотинець Роман ЗІНЕНКО, один з перших добровольців  батальйону «Дніпро-1». У
серпні 2014 року він пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Колишній морпіх розповів про маловідомі події в оточеному місті, як пробивався зі своїми бійцями «кривавим коридором». Детально – про всі важкі бої, що вони витримали на шляху до контрольованих територій.

Нагадуємо, що в середині серпня того року українські війська здійснили прорив на східному напрямку, метою якого було знищення російських диверсантів і звільнення захоплених ДРГ Луганська, Донецька та інших міст. ЗСУ увійшли в Іловайськ і частково взяли його під контроль. Тим часом на територію Донеччини та Луганщини зайшли 8 батальйонно-тактичних груп регулярної армії РФ і до 28 серпня оточили українські підрозділи. Сили були нерівні, і після переговорів окупанти нібито відкрили «зелений коридор», яким наші батальйони почали вихід з Іловайська.

Але 29 серпня, порушивши домовленості, окупанти розстріляли наші колони щільним вогнем. За даними Міноборони України, 366 бійців загинули, 429 були поранені, 158 зникли безвісти, а ще 300 опинилися в полоні.


На виставці представлена ще одна книга Романа ЗІНЕНКА «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії.»  До видання увійшли свідоцтва понад 150 бійців і офіцерів, від добровольців до вищого керівництва Сектора «Б», згадано імена, прізвища та позивні близько 700 бійців добробатів і підрозділів ЗСУ. Тут же вміщено звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України про причини і наслідки Іловайської трагедії.

Також серед цікавого – автобіографічний роман блогера Аркадія БАБЧЕНКА «Війна» про перших українських волонтерів 2014 року та «Щоденник Майдану та війни» відомого письменника Андрія КУРКОВА про загальну внутрішню ситуацію в Україні у перший рік війни. А з нових надходжень – унікальний фотоальбом «Украї на: пекельний 22-й» про перші дні і години повномасштабного вторгнення, укладений Юлією БЕРЕЖКО-КАМІНСЬКОЮ та Аллою БАГІРОВОЮ.


Бабченко А. Війна. – Київ: «БукШеф», 2018

Бережко-Камінська Ю., Багірова А. Україна: пекельний 22-й (Народний щоденник) – Київ: «Артіль», 2023

Зіненко Р. Іловайський щоденник. – Харків: «Фоліо», 2018

Курков А. Щоденник Майдану та війни. – Харків: «Фоліо», 2017

Положій Є. Іловайськ. – Харків: «Фоліо», 2015.

Стеблюк В.Синдром АТО.Нотатки «Айболіта». – Київ: «Дух і літера», 2017


субота, 24 серпня 2024 р.

ЛЕЛЕКА, ЧЕРВОНА КАЛИНА І ВІТАННЯ ЗАХИСНИКАМ

 


У четвер, 22 серпня, тобто напередодні  свят - Дня Державного  Прапора і Дня Незалежності України, у читальній залі бібліотеки ім.М.Т.Рильського проведено для вихованців реабілітаційного центру "Трамплін" на чолі з соціальним працівником Тамарою КОБЕЦЬ  національно-патріотичну годину "Лелека, тризуб та інші національні символи України". 

Запрошуємо передивитись відеорепортаж заходу, який відбувся в затишній, теплій атмосфері ( в межах проекту "Герої нашого часу"

Перейти за посиланням: https://www.facebook.com/RylskyLibrary.Kyiv/videos/4046679326343  

         

середа, 21 серпня 2024 р.

ПАМЕЛА ТРЕВЕРС ТА ЇЇ МЕРІ ПОППІНС




До потрійної річниці Памели Треверс та її знаменитої казки бібліотека ім.М.Т.Рильського презентувала дітям та дорослим книжкову виставку "Памела Треверс та її Мері Поппінс".
В цьому місяці виповнюється 125 років від дня народження авторки, 90 років з дня друку її книги "Мері Поппінс" та 60 років з дня прем`єри однойменного фільму, володаря 5 "Оскарів", більше тут:

            

понеділок, 19 серпня 2024 р.

"ГОРНУСЬ ДО ТЕБЕ, УКРАЇНО!"

 




Державний прапор України –
Це стяг із двох подовжніх смуг.
Він символ вільної людини,
У ньому український дух!

З19 серпня до Дня Державного Прапора України в бібліотеці ім.М.Т.Рильського відкривається панорамна книжкова виставка "Горнусь до тебе, Україно!", яку презентує у відеозапису провідний бібліотекар Людмила ЛЕВАНЮК.
 Цими днями (з 19.08 по 26.08) всі відвідувачі читальної зали бібліотеки  мають змогу ознайомитись з книжковими виданнями за тематикою та передивитись відепрезентацію


            Переглянути відео можна за посиланням
https://www.facebook.com/RylskyLibrary.Kyiv/videos/1709219252947745

              

пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

«ГОЛОСИ УКРАЇНСЬКИХ РОМІВ»

 





Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям — це риси національного характеру ромів. А ще – закритість від усього чужого та ворожого. Свій світ і своє відчуття спорідненості з довколишньою природою й близькими людьми, потяг до волі та опір посяганням на їхню свободу

Запрошуємо переглянути відеосюжет «Голоси українських ромів»

середа, 7 серпня 2024 р.

«ЧЕРОКІ, НАВАХО ТА ІНШІ КОРІННІ НАРОДИ АМЕРИКИ»

 



9 серпня – Міжнародний день корінних народів світу

У цей день ми віддаємо належне багатству культур корінних народів і особливому внеску, який вони вносять до сім’ї народів світу. Ми також пам’ятаємо про величезні труднощі, з якими стикаються багато корінних народів - від неприпустимих масштабів бідності та захворюваності до позбавлення майна, дискримінації і відмови в основних правах людини.

Запрошуємо переглянути відеомозаїку

«ЧЕРОКІ, НАВАХО ТА ІНШІ КОРІННІ НАРОДИ АМЕРИКИ»

                

четвер, 1 серпня 2024 р.

"КРИМСЬКІ ТАТАРИ: РОКИ ПОНЕВІРЯНЬ І НАДІЇ"

 


 


До 80 роковин депортації кримськотатарського народу з
1 серпня по 1 вересня 2024 року в бібліотеці ім.М.Т.Рильського
підготовлено ретро колаж «Кримські татари: роки поневірянь і надії»




та організована книжкова виставка 
«Забрали все. Навіть море і смак винограду»

Читачі мають змогу передивитись відеоролик



«Не засудили вчора, повторюється сьогодні» https://www.youtube.com/watch?v=rIO63sKWUfQ ;
Підготовлені завідувачем Оленою ПОКРОВКОЮ та завідувачем відділу обслуговування Оленою ЧЕРНЯВСЬКОЮ відеоматеріали різних років:

-Прес реліз «Довга дорога на схід»
-прес реліз «Ми вертаємось в Крим. Він, як мати, зігріє й пригорне»…
- Кримські татари – Герої Другої світової війни
публікація на блозі за 15 травня 2021року;
- тематичний відематеріал "Народ трагічної долі";
https://rilskogo.blogspot.com/2024/05/blog-post_16.html