вівторок, 27 серпня 2024 р.

10 РОКІВ БОЇВ ЗА ІЛОВАЙСЬК 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України

 


На заклик Інституту Національної пам`яті бібліотека ім.М.Т.Рильського влаштувала книжкову виставку «На жовто-блакитній землі» до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

29 серпня — це день, коли вшановуються військовослужбовці і учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України. Це річниця з дня найбільших втрат української армії під час АТО-ООС – день виходу наших захисників з російського оточення у м.Іловайську на Донеччині.


Центральне місце на виставці займають збірка інтерв`ю сумського журналіста Євгена ПОЛОЖІЯ «Іловайськ», мемуари очевидців Всеволода СТЕБЛЮКА «Синдром АТО. Нотатки Айболіта» і Романа ЗІНЕНКА «Іловайський щоденник».


Автор «Іловайського щоденника» – колишній морський піхотинець Роман ЗІНЕНКО, один з перших добровольців  батальйону «Дніпро-1». У
серпні 2014 року він пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Колишній морпіх розповів про маловідомі події в оточеному місті, як пробивався зі своїми бійцями «кривавим коридором». Детально – про всі важкі бої, що вони витримали на шляху до контрольованих територій.

Нагадуємо, що в середині серпня того року українські війська здійснили прорив на східному напрямку, метою якого було знищення російських диверсантів і звільнення захоплених ДРГ Луганська, Донецька та інших міст. ЗСУ увійшли в Іловайськ і частково взяли його під контроль. Тим часом на територію Донеччини та Луганщини зайшли 8 батальйонно-тактичних груп регулярної армії РФ і до 28 серпня оточили українські підрозділи. Сили були нерівні, і після переговорів окупанти нібито відкрили «зелений коридор», яким наші батальйони почали вихід з Іловайська.

Але 29 серпня, порушивши домовленості, окупанти розстріляли наші колони щільним вогнем. За даними Міноборони України, 366 бійців загинули, 429 були поранені, 158 зникли безвісти, а ще 300 опинилися в полоні.


На виставці представлена ще одна книга Романа ЗІНЕНКА «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії.»  До видання увійшли свідоцтва понад 150 бійців і офіцерів, від добровольців до вищого керівництва Сектора «Б», згадано імена, прізвища та позивні близько 700 бійців добробатів і підрозділів ЗСУ. Тут же вміщено звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України про причини і наслідки Іловайської трагедії.

Також серед цікавого – автобіографічний роман блогера Аркадія БАБЧЕНКА «Війна» про перших українських волонтерів 2014 року та «Щоденник Майдану та війни» відомого письменника Андрія КУРКОВА про загальну внутрішню ситуацію в Україні у перший рік війни. А з нових надходжень – унікальний фотоальбом «Украї на: пекельний 22-й» про перші дні і години повномасштабного вторгнення, укладений Юлією БЕРЕЖКО-КАМІНСЬКОЮ та Аллою БАГІРОВОЮ.


Бабченко А. Війна. – Київ: «БукШеф», 2018

Бережко-Камінська Ю., Багірова А. Україна: пекельний 22-й (Народний щоденник) – Київ: «Артіль», 2023

Зіненко Р. Іловайський щоденник. – Харків: «Фоліо», 2018

Курков А. Щоденник Майдану та війни. – Харків: «Фоліо», 2017

Положій Є. Іловайськ. – Харків: «Фоліо», 2015.

Стеблюк В.Синдром АТО.Нотатки «Айболіта». – Київ: «Дух і літера», 2017


Немає коментарів:

Дописати коментар