вівторок, 2 липня 2024 р.

ЛЕГЕНДА ПРО КИЇВСЬКИЙ ДУБ та інші дива Купальської ночі


У четвер, 27 червня, до бібліотеки ім.М.Т.Рильського завітали вихованці київського міського комунального реабілітаційного центру "Трамплін". В рамках національно-патріотичного проекту "Вивчай українську!" було підготовлено спеціальну пізнавально-розважальну програму з народознавства "Дива купальської ночі"

Цим разом йшлося про відзначення Івана Купала – Дня літнього сонцестояння. До 2024 року дату рахували за григоріанським календарем і свято відзначали у ніч проти 7 липня, тоді як астрономічний день літнього сонцестояння – 20-21 червня. Віднині свято Івана Купала припадає на 24 червня і співпадає за часом зі святом Різдва Іоана Предтечі (або Івана Хрестителя).
Людмила ЛЕВАНЮК презентувала в режимі онлайн книжкову виставку "Коли квітне папороть та інші таємниці Купала", на якій було представлено чудові ілюстровані видання різних років "Звичаї нашого народу" Олекси ВОРОПАЯ, "Веселих свят!" братів КАПРАНОВИХ, а також культове видання "Календар звичаїв та обрядів" легендарного поета-етнографа Павла ЧУБИНСЬКОГО, автора слів державного гімну.

на фото Дана ВАСИЛЕНКО виготовляє елемент для віночка

Цікавою  видалась презентація   "Легенди про Старий дуб" (автор Віктор ТЕМНІК). За словами автора, легенду було створено на стародавніх міфах, легендах і повір`ях Київської Русі: ожила підступна цариця зими Мара, яка мала за мету знищити старого дуба; бог грози і вогню Перун, який розпалив квітку папороті; бог Місяця Дідух та цариця води Дана.
Київ від зими врятували і росте він на Печерській горі..



        


провідний бібліотекар Людмила ЛЕВАНЮК розповідає про книги , які презентувала за тематикою в онлайні

Цікаво, окрім містичної оповіді про дивовижний порятунок столичного дубу Грюневальда, одного з настаріших дерев України, гості дізналися й про історію Київських гір та природу Київщини.      
                                                                                                          



"Легенду про Старий Дуб" розповідали Олена ПОКРОВКА, Віктор ТЕМНІК

На завершення  зустрічі  учасники заходу   власноруч плели купальські віночки під чуйним керівництвом Наталії КОВАЛЕНКО   майстрині декоративно-прикладного мистецтва.


     


Глядачі жваво реагували на видовищне дійство, підспівували і загалом лишилися вельми задоволені. 

                    

   Директор ЦБС Галина СТАНІСЛАВЧУК, нач. відділу культурно-освітньої діяльності  Голосіївської РДА Ярина ЛЕУС, завідувач бібліотеки ім.М.Т.Рильського Олена ПОКРОВКА

І от приємний сюрприз! Завідувач Голосіївського відділення КМКЦ "Трамплін" Наталія КОРОЛЕНКО від імені свого закладу передала колективу бібліотеки ім.М.Т.Рильського письмову подяку  за увагу та чуйність до вихованців реабілітаційного центру.

                                         

Цитуємо: "КМКЦ "Трамплін" висловлює щиру подяку за активну громадську позицію та вагомий внесок у розвиток наших вихованців". Підпис  Ірина ЖИДЧЕНКО, директор КМКЦ "Трамплін"




Немає коментарів:

Дописати коментар