пʼятниця, 28 червня 2024 р.

ЗАХИСТИ СВОЄ ПРАВО НА ЖИТТЯ


Як Україна отримала Конституцію

Цього тижня до Дня Конституції України бібліотека імені Максима Рильського презентувала в читальній залі тематичну книжкову виставку – під назвою «Як Україна отримала Конституцію». Історією Основного Закону України цікавилися здебільшого діти і молодь.




Нагадаємо, що головний документ країни прийняли на п`ятому році Незалежності, 28 червня 1996 року, на засіданні 5-ї сесії Верховної Ради. В Європі нашу Конституцію назвали однією з найдемократичніших у світі. В бібліотеці зберігся унікальний примірник тогорічного, 1996 року, видання Конституції, видавництва «Феміна».



На виставці знайшлося місце й попереднику сучасної Конституції – це Конституція Пилипа ОРЛИКА, ухвалена 5 квітня 1710 року, яка стала фундаментом українського державотворення. Про життєвий і політичний шлях видатного гетьмана-правника йдеться у книзі «Гетьман Пилип Орлик і його Конституція» українських істориків Ірини та Олексія Кресіних, 1993 року видання.


Ще один раритет – збірка «Боротьба за українську ідею» українсько-американського журналіста, 4-го очільника ОУН Дениса КВІТКОВСЬКОГО (1909-1979). Книгу видано Науково-дослідним інститутом ім.О.Ольжича у Словаччині у 1993 році. Статті різних років присвячені переважно долям українських політемігрантів, які боролися за незалежність України.
На виконання «Концепції впровадження української мови у всі сфери життя» для відвідувачів проводився бліцкурс техніки мовлення (проект бібліотеки ім.М.Т.Рильського).





Найкращі результати з читання вголос показала п`ятикласниця київського ліцею № 59 Кіра ПЕРОВА, яка читала вибрані місця з книги «Я і Конституція» Лариси ДЕНИСЕНКО, Олександра ІЛЬКОВА та інших авторів.

                     


Немає коментарів:

Дописати коментар